2021-05-05 147 瀏覽
今晚家姐請食飯,所以就下佢專程入元朗搵食。呢次試吓呢間「老掌櫃東北菜」,餐廳位於元朗千色匯後面富達廣埸地下。店鋪面積十分大,有很多坐位,紅紅的牆身,配上中式佈置,十分有中國特色我哋為免要等候,所以一早預訂咗7:30pm 枱,7點幾左右已經七八成坐滿,未到8:00餐廳已接近滿座了。所以真係建議大家,如果繁忙時間,最好可以預先上 OpenRice 預先訂座比較穩妥我們很快已安排入座。餐牌很大本,有很多選擇,又有水煮、又有扁皮鴨及各式美食。不過我們只2個人,所以決定叫些小菜,咁樣可以食多幾款口味。家姐喜歡食餃子,尤其係羊肉餃子,所以叫了一份京蔥羊肉餃子。餃子帶有少少羊肉臊味,同京蔥十分夾,味道剛好,我哋都好鍾意另外推薦必試辣子雞丁及椒鹽小黃魚辣子雞丁炒得好乾身香辣而仍保留肉汁,加有炸花生,更加香辣惹味,送飯或送啤酒都一流另外要一讚,份椒鹽小黃魚,一碟有兩條魚,份量真係不少,我和家姐可以一人一條。魚外皮香脆可口,連外面的骨都可以食埋同時又保留魚既肉汁及鮮味正我哋仲試咗有手功菜「東北肉皮凍」,同埋酸辣土豆絲,味道也不錯。土豆絲有辣有唔辣,我哋選了酸辣炒,味道都十分不錯。最後,當然唔少得甜品啦結果
今晚家姐請食飯,所以就下佢專程入元朗搵食。
呢次試吓呢間「老掌櫃東北菜」,
餐廳位於元朗千色匯後面富達廣埸地下。

我哋為免要等候,所以一早預訂咗7:30pm 枱,
7點幾左右已經七八成坐滿,未到8:00餐廳已接近滿座了。

不過我們只2個人,所以決定叫些小菜,咁樣可以食多幾款口味。
家姐喜歡食餃子,尤其係羊肉餃子,所以叫了一份京蔥羊肉餃子。
餃子帶有少少羊肉臊味,同京蔥十分夾,味道剛好,我哋都好鍾意

京蔥羊肉餃子

另外推薦必試辣子雞丁
及椒鹽小黃魚

同時又保留魚既肉汁及鮮味正

辣子雞定
椒鹽小黃魚

土豆絲有辣有唔辣,我哋選了酸辣炒,味道都十分不錯。
酸辣土豆絲
東北肉皮凍

最後,當然唔少得甜品

結果忍唔住,叫了兩款童年最愛的甜品,「高力豆沙」和「豆沙鍋餅」,十分完滿

高力豆沙
豆沙鍋餅

整體食物好多都係小時候爸爸媽媽帶出街才可以食到的菜式。今次食番,真係回味無窮。
值得讚賞,食物等候時間不會好耐,而且送上枱時,都是熱辣辣的,即叫即做,呢方面真係好緊要。

食咗咁多野,仲叫咗2支大啤,埋單吾使五百元,性價比都幾高

下次一定要約多幾個朋友來,試吓個扁皮鴨同埋水煮魚
2021-05-03
生日