2018-08-29 109 瀏覽
日日返工咁辛苦為咩,木嘴每一日返工都有呢個諗法,每日都千萬個不願意起身返工。有一日當木嘴行屍走肉緊做緊walking dead既時候,忽然一個沉到落底既whatsapp group浮番上黎「喂,出黎食飯喇」,好似阿媽催食飯咁既語句,簡單直接,睇到呢句既我嘴角不自覺上揚,係喎,返工咁辛苦為咩,咪就係為左收工同朋友食飯囉!呢間Cafe唔係木嘴揀,入到去裡面唔算好大,有3,4個卡位同另外2,3張檯,嗰日我地8點去到既時候只有2檯客,但咁樣正好適合我地幾個人一齊傾計同玩下board game,大聲d講野都唔會俾人啤啤貢。board game種類唔算太多,不過大路既例如Pictionary,大富翁,狼人,挖金等等呢度都有。不過我地玩左兩玩就無興致再玩,拎起手機上戰場,食番舖雞仲好,宅女宅男係咁,無計。本來就對呢類cafe既食物無乜期待,無期望就唔會失望永遠係至理名言,所以都無特別去揀食啲咩,求其揀左個party B就算。Party B套餐包左左兩款飲品(仲要有得任飲)我哋就揀左金桔檸檬同荔枝紅茶,兩種最無伏既飲品。呢類懶係台式既飲品最怕佢有陣藥水味,不過飲落有驚喜!金桔檸檬係新鮮水果嗰種酸味,絕

Party B套餐包左左兩款飲品(仲要有得任飲)我哋就揀左金桔檸檬同荔枝紅茶,兩種最無伏既飲品。呢類懶係台式既飲品最怕佢有陣藥水味,不過飲落有驚喜!金桔檸檬係新鮮水果嗰種酸味,絕對唔係某某牌子倒出黎又或者係濃縮糖漿開水嗰隻,而荔枝紅茶亦有好濃既荔枝味,估佢唔到。
荔枝紅茶,金吉檸檬

之後就黎左個田園沙律(配芝麻醬),都算幾足料
不過如果提供埋匙羹就好喇,粟米粒好難食得到,差d要好似狗咁用脷瀨。

無得輸芝士薯條
芝士汁焗蔬菜
之後上左無得輸芝士薯條同埋芝士汁焗蔬菜
侍應好好咁提我哋要趁熱食,至於係咪「無得輸」...係就係好食,但做人切忌太有自信,humble d好。

小食拼盤方面,有吉列炸蝦,雞肉串,咖哩角,蒜香雞翼,墨魚餅同豬頸肉,大半都係半成品再炸起所以都無話好食唔好食,唯一要講下係個豬頸肉好似仲有啲豬肉腥味。

終於去到主菜
白汁香蒜蜆肉意粉
先黎一個白汁香蒜意大利粉「好蒜!」我哋全部人都得出呢個感想。佢完全唔係一般係蒜香意大利粉
佢既蒜味比起某米線舖既蒜泥白肉有過之而無不及
仲好有口感,試真啲,原來裡面加左炸蒜,鍾意食蒜既朋友真係唔好錯過!

不過第二道主菜,黑松露海鮮意大利飯相比之下就差好多喇,海鮮用雪藏貨就梗架喇,不過D食材好似無融合埋一齊咁飯還飯一隻味,海鮮有海鮮自己一隻味,最重要就係,說好的黑松露呢???完全食唔出。
黑松露海鮮意大利飯

好耐無去過Cafe食野,其實醉翁之意不在酒,有幾多人去cafe真係為左食好西架。而呢間cafe座位舒服,價錢唔會特別貴之餘仲有得無限refill飲品,嘢食又中上,夠晒啦。
2018-08-23
荔枝紅茶,金吉檸檬