Cambo ขุนทอง (The ONE)

2019-10-05 100 瀏覽
終於食到喇!次次行街經過都見大排長龍,所以夜晚預早左收工六點半趕到來,但都要等多十幾分鐘先有位,無法啦得獎店系質素有保證難免大受歡迎。想食泰菜唔去九龍城來尖東,約人飯局此地點確係最就腳,商場有冷氣等位都舒舒服服。菜式太多一邊等位一邊揀菜式最好不過,食咁多野埋單唔過五百蚊都幾實惠。活蝦刺身 $99朋友超鍾意,蝦共有7隻好新鮮,肉質爽口彈牙,淋左酸汁十分開胃,面層鋪滿青紅辣椒粒,唔小心咬到相當辣好刺激。生菜包 (豬肉) $68菜葉柔軟包捲肉碎不散爛。肉碎較濕相當入味,混合大量香料食起來酸酸辣辣好惹味,夾埋生菜味道清新。五片生菜葉唔算好多,二人食份量有餘,抵食之選。串燒半打 $89雞牛豬各兩串,雞肉大件夾抵食,豬肉比牛肉更香口惹味,串燒肉嫩保留到肉汁燒得不錯,唔點沙爹醬都已甜甜地相當夠味。泰式青咖哩軟殼蟹鍋配法包 $96做緊推廣價相當抵食,青咖喱鍋和軟殻蟹分開上,青咖喱鍋用火保持熱度,咖哩汁甜而不辣帶少少椰香,炸軟殼蟹食時先沾上咖喱汁保留口感鬆脆,法包堅係外脆內軟索汁力強,法包夾住軟殼蟹再浸透咖喱汁此食法完美至極,口感味道一流。仲有3件薯仔和咖喱鍋內的茄子,食晒就相當飽肚,所以我投降放棄了!

活蝦刺身 $99
活蝦刺身

生菜包 (豬肉) $68
生菜包 (豬肉)

串燒半打 $89
串燒半打

泰式青咖哩軟殼蟹鍋配法包 $96

冬蔭大蝦湯粉 $70
賣相一般影極都唔靚,上枱時三隻蝦、草菇、蕃茄已沉底,怕朋友不耐煩只好hea撈一隻蝦影好了。其貌不揚完全與賣相不附食落極之好味,湯底橙紅微辣,味道濃郁香料十足。金邊粉通透入味煙韌富口感,酸咪咪愈食愈開胃,完全開啟了我的黑洞胃,實屬必食之選。
此店上菜甚快,餸菜放滿枱壯觀畫面無啦啦就出現左,唔知好事定壞事,餸菜可以大合照實屬難得。
冬蔭大蝦湯粉
2019-10-03
活蝦刺身
生菜包 (豬肉)
串燒半打
冬蔭大蝦湯粉