2021-10-02 1241 瀏覽
上個月嚟食過晚飯之後,覺得食物好有水準,對午市嘅點心都好有興趣,所以即刻喺openrice訂位weekend嚟飲茶。原隻鮑魚燒雞酥定價比較進取,但一共有三粒,都算合理。燒雞酥撻皮酥脆,內餡雞肉都幾多。原隻鮑魚有嚼勁唔會過份軟腍,鮑魚味濃郁平時飲茶必點蝦餃,但見到有龍躉水晶餃覺得好吸引。水晶餃皮晶凝剔透,上面有魚子醬,賣相好靚餃皮薄而煙韌,龍躉肉份量多好有鮮味,加咗XO醬更惹味蟹籽燒賣好大粒,顏色鮮艷賣相吸引口感爽口彈牙,食得出好多蝦肉。炸春卷落咗香茅,有一種食泰國菜嘅感覺,味道特別得嚟同蝦好夾春卷非常脆,炸得乾爽唔油膩。潮州蒸粉果層皮超煙韌,餡料味道好而且唔會太多肥豬肉,調味都剛剛好,食得出蝦米、甜菜脯、花生同芫茜嘅香味。陳皮蒸牛肉球同燒賣相比之下顯得比較細粒,食落陳皮香味明顯,牛肉味濃唔會太多肥肉,口感滑得嚟帶點彈性聽講蜜汁叉燒係招牌菜,所以蒸腸粉揀咗叉燒腸。腸粉皮厚薄適中,內餡叉燒夠腍,有少少蜜汁味,果然係好好味食完點心仲要留肚食甜品,上次嚟已經試過腐乳芝士蛋糕、酥皮湯圓、五糧液朱古力雪糕同泰奶雪糕,所以今次嗌其他試下。楊枝甘露布甸表面鋪滿芒果粒同金柚,中間仲有蘆薈同椰果,口感豐富

原隻鮑魚燒雞酥

XO醬龍躉斑肉水晶餃

餃皮薄而煙韌,龍躉肉份量多好有鮮味,加咗XO醬更惹味

蟹籽鮮蝦燒賣

蟹籽燒賣好大粒,顏色鮮艷賣相吸引
口感爽口彈牙,食得出好多蝦肉。

香茅鮮蝦炸春卷

炸春卷落咗香茅,有一種食泰國菜嘅感覺,味道特別得嚟同蝦好夾
春卷非常脆,炸得乾爽唔油膩。

潮洲蒸粉果

陳皮蒸牛肉球

蜜汁叉燒腸粉

楊枝甘露布甸

楊枝甘露布甸表面鋪滿芒果粒同金柚,中間仲有蘆薈同椰果,口感豐富。芒果布甸味道好真,好滑溜
唔似一般酒樓咁用芒果香精/啫喱粉整。

花雕話梅雪葩
花雕話梅雪葩好香酒味,花雕味濃,好適合鍾意飲酒嘅我
話梅味酸酸甜甜,雪葩口感清爽

石榴椰子雪葩

石榴椰子雪葩口感比一般雪葩creamy
椰子味濃,石榴只係配角,味道無椰子咁突出。

紅棗貝殼蛋糕配橙酒吉士醬

紅棗味嘅貝殼蛋糕真係第一次見,蛋糕口感鬆軟綿密,紅棗味濃郁甜度剛好,同橙酒吉士幾夾。味道唔錯但賣相好有進步空間,貝殼坑紋唔明顯,表面太多氣孔欠光澤,亦無貝殼蛋糕嘅凸肚臍。

整體嚟講點心質素高味道好,雖然無花巧嘅外表,但都做得好精緻,係走實力路線嘅點心
原隻鮑魚燒雞酥
XO醬龍躉斑肉水晶餃