2018-07-26 1202 瀏覽
今日行花墟幫屋企佈置一番,買了很多繡球花,心情馬上靚爆鏡。買完花,在太子放工的朋友打比我,想一齊食個晚飯,我當然奉陪啦,食好西我最愛。朋友係地頭蟲,一定由佢決定食咩啦,他的首選餐聽是Hami位於太子的西洋菜北街,好近花墟。到達後門面裝修得好靚,以白色為主,仲有花槽襯托,估唔到這區都會有咁特色的餐聽。內裏的佈置好有田園氣息,枱面的設計好有心思。行咗成個花墟當然好肚餓,馬上睇下餐牌有咩食,晚餐有二人餐,也有主餐牌任你點,今次先試主餐牌先。餐湯叫了二人份量的「龍蝦湯配蟹肉」賣相有驚喜,用上透明玻璃茶壺,而兩個玻璃杯內有小麥草同新鮮蟹肉,龍蝦湯在玻璃茶壺加熱後,倒進杯裏,和小麥草蟹肉混和後,鮮味馬上提升了,入口濃濃的龍蝦味,加上蟹肉的鮮甜,好好味。凱撒沙律另加了風乾火腿和煙三文魚,好似太貪心,但好好味,沙律菜好新鮮,有煙肉乾粒,還有香草加芝士碎,清新之選。燒一口鵝肝多士,鵝肝分量十足,內裏油香四溢,外皮煎得香脆,配上脆脆的多士,配酒一流。白酒忌廉煮青口,呢個也是必食之選,青口剛煮,白酒忌廉汁煮的好好,並配上少量沙律,略嫌份量較少,應該因為是太好吃了。主菜叫了「西班牙黑毛豬」配有炸薯角同沙律,黑
今日行花墟幫屋企佈置一番,買了很多繡球花,心情馬上靚爆鏡。

龍蝦湯配蟹肉

凱撒沙律另加了風乾火腿和煙三文魚

燒一口鵝肝多士

白酒忌廉煮青口

主菜叫了「西班牙黑毛豬」配有炸薯角同沙律,黑毛豬時間煮得剛熟,唔會乾,肉汁仍然保留,加上特製的漿汁,非常好味。

另加了「意式海鮮配龍蝦汁意大利粉」個意粉是餐廳自家制,好爽滑彈牙,而龍蝦汁鮮味濃郁,有翠玉瓜粒、蕃茄、青口、蝦、蜆肉,相當豐富。

「意式海鮮配龍蝦汁意大利粉」

飲品要了「哈密瓜菠蘿梳打」梳打水配上哈蜜瓜和菠蘿蓉,令飲品出現漸變色的效果,味道酸酸甜甜開胃可口。

哈密瓜菠蘿梳打

紅酒🍷也很出色,因為選了les Jamelles-merlot 2014 ,好易入口,無酸澀味,很快已喝下一整杯。

les Jamelles-merlot

白酒點了Obsession-Symphony 2013,California,是餐廳推介的白酒,又香又純,凍飲真令人忘憂,主菜配上靚白酒,是完美的一餐。

甜品方面,因為知道餐廳甜品是很出名的,所以減肥的朋友也要豁出去,叫了三款來試。

首先講「香蕉拖肥批」用一個密封玻璃樽載著,特制的拖肥汁配上果仁碎,夾雜着自家制的忌廉層,中間還有香蕉片 ,真是好夾,好回味。

香蕉拖肥批

另一款「蛋白脆餅拌鮮果熱情果汁」賣相吸引不在話,個餅底用上蛋白焗出一個脆餅,不會太甜,上面加上忌廉淋上熱情果汁,再加上新鮮藍莓、士多啤梨,幾重口感質感配合得天衣無縫。

蛋白脆餅拌鮮果熱情果汁

最後再加單叫了「伯爵紅茶焦糖燉蛋」上枱時微微溫暖,面頭的脆脆焦糖,做得很薄很薄,焦香味美,而伯爵紅茶配合燉蛋,香滑茶味濃度適中,為這完美的一餐畫上句號。

伯爵紅茶焦糖燉蛋

2018-07-21
凱撒沙律另加了風乾火腿和煙三文魚
燒一口鵝肝多士
白酒忌廉煮青口
「意式海鮮配龍蝦汁意大利粉」
哈密瓜菠蘿梳打
les Jamelles-merlot