2022-09-15 421 瀏覽
黃大仙係香港一個住宅區,所以有唔少地道美食,而且價錢仲係親民價添!今日就嚟到家常麵,呢間小店主打上海菜,仲有多款餃子同小食,而餃子更加係老闆娘手工製作,夠晒新鮮好味。另外,餐廳老闆事事親力親為,對每樣食物一絲不苟,仲會客氣問吓唔同食客嘅意見,精益求精之外,更充滿人情味。手拍青瓜麻味同辣味比例啱啱好,青瓜夠爽脆入味,唔食辣嘅都食到,適合香港人嘅口味。紅油白肉白肉唔會太肥,肉質軟腍,每塊白肉都夾滿蒜泥,加埋底下吸晒紅油醬汁嘅青瓜同粉皮一齊食,口感更豐富。白菜豬肉餃、韭菜豬肉餃韭菜豬肉餃嘅韭菜十足,充滿韭菜濃郁嘅香味,鍾情韭菜嘅朋友絕對唔可以錯過;喜歡淡口味就推薦白菜豬肉餃,充滿肉汁,同樣食唔停口。但秘密武器係自家秘製辣醬,令餃子提升至另一個層次呢!蒸餃子蒸籠一籠八隻,係餐廳嘅招牌!餃子大大隻,而且皮薄不特止,蔬菜仲要非常新鮮,一咬落去就爆出肉汁,絕對係必食推介。招牌雞擔擔面擔擔麵嘅湯底令我好驚喜,雖然表面唔見花生碎,但湯底充滿香濃嘅花生同芝麻香味。至於招牌雞就係用店中嘅自家招牌辣醬烹成,雞肉嫩滑唔油膩,配埋大大碗嘅擔擔麵,夠晒滿足。豆漿、陳皮山楂洛神花茶豆漿香濃幼滑,飲到底都無豆渣,甜到適

手拍青瓜

紅油白肉

白菜豬肉餃、韭菜豬肉餃

蒸餃子

招牌雞擔擔面

豆漿、陳皮山楂洛神花茶
豆漿香濃幼滑,飲到底都無豆渣,甜到適中。陳皮山楂洛神花茶開胃又消膩,夠晒消暑解渴!
2022-09-14