餐廳: 宜家家居餐廳及咖啡室
資訊:

2015-09-29 1464 瀏覽
中秋佳節,與不同的親友共聚,食左咁多餐大魚大肉,仲要加埋d月餅,咪就係 : 蓮蓉/冰皮/雙黃/朱古力/五仁/雪糕果d囉。食到飽飽滯滯,真係唔想再食咁多了。所以今天在IKEA餐廳,見到menu有款<素菜丸配薯蓉及小米>,又真係頗清下喎!所以選了這個。素菜丸HKD 238粒啡色小丸子,淋上橙色的汁醬色彩鮮艷,賣相頗吸引。質感較軟,餐刀輕易分割(一篤即散)。內裡有粟米,青豆,紅椒 甘筍,菜,薯肉粒。味道及口感以薯肉為主,軟棉棉的薯仔味,真係好似食薯餅的感覺,而青豆粟米紅椒甘筍菜為丸子增加蔬菜纖維的質感。再沾上酸酸甜甜又少少辣的蜜糖芥末醬,頗特別的配搭。初時以為這個黃色小米是北方常食用的小米,小米粥果種食材。但諗真d, IKEA以歐洲食為主喎!原來餐牌已說明是<北非小米couscous>。對我來說,這是新食材呢!入口碎碎的小米couscous,與北方小米口感相若,軟軟的但又粒粒分明。再加上其他蔬菜混在一起,軟硬兼有.再到IKEA特有的蔬菜薯餅.配上咖啡,無限添飲。今日只需30元,就變了Green Monday了!! 只是好多人用餐後沒有自行收拾餐具,加上有人磨爛
中秋佳節,與不同的親友共聚,
食左咁多餐大魚大肉,仲要加埋d月餅,
咪就係 : 蓮蓉/冰皮/雙黃/朱古力/五仁/雪糕果d囉。
食到飽飽滯滯,真係唔想再食咁多了。
所以今天在IKEA餐廳,
見到menu有款<素菜丸配薯蓉及小米>,
又真係頗清下喎!
所以選了這個。
素菜丸HKD 23
8粒啡色小丸子,淋上橙色的汁醬
色彩鮮艷,賣相頗吸引。
質感較軟,餐刀輕易分割(一篤即散)。
內裡有粟米,青豆,紅椒 甘筍,菜,薯肉粒。
味道及口感以薯肉為主,
軟棉棉的薯仔味,
真係好似食薯餅的感覺,
而青豆粟米紅椒甘筍菜為丸子增加蔬菜纖維的質感。
再沾上酸酸甜甜又少少辣的蜜糖芥末醬,
頗特別的配搭。
北非小米
初時以為這個黃色小米是北方常食用的小米,
小米粥果種食材。
但諗真d, IKEA以歐洲食為主喎!
原來餐牌已說明是<北非小米couscous>。
對我來說,這是新食材呢!

入口碎碎的小米couscous,
與北方小米口感相若,
軟軟的但又粒粒分明。
再加上其他蔬菜混在一起,
軟硬兼有.
蔬菜薯餅
蔬菜薯餅
再到IKEA特有的蔬菜薯餅.

配上咖啡,無限添飲。
今日只需30元,就變了Green Monday了!!
雞翼
只是好多人用餐後沒有自行收拾餐具,
加上有人磨爛唔走,
環境服務分數偏低。

2015-09-28
下午茶