餐廳: 宜家家居餐廳及咖啡室
資訊:

2024-02-05 364 瀏覽
今日到megabox行下,到ikea食午餐。我點了卡邦尼意粉配18個月白毛豬火腿和小食拼盤,加任飲汽水。卡邦尼意粉味道不錯,火腿咸香,口感幾好。小食拼盤份量大。
今日到megabox行下,到ikea食午餐。

2024-01-18 271 瀏覽
➲ 九龍灣 IKEA➳ 焦糖燉蛋味新地筒 ⁽⁷/¹⁰⁾係新一年,IKEA 響應民意出嘅焦糖燉蛋味雪糕。唔係好濃嘅燉蛋味,焦糖味超出好甜。雪糕質地厚實,唔會好快溶。性價比幾高。期間限定到月尾,想試下嘅快啲去試啦。⤵ 九龍灣宏照道38號企業廣場5期MegaBox 4樓

➲ 九龍灣 IKEA

➳ 焦糖燉蛋味新地筒 ⁽⁷/¹⁰⁾

九龍灣宏照道38號企業廣場5期MegaBox 4樓

2023-12-22 303 瀏覽
今年總於可以收爐了想都無想到Christmas holiday 一開始便有綠茶ice-cream 食。魚魚人形燒,[‘人形燒‘不是打錯字,在淺草的大街有很多不同形狀的動物燒餅,都是generally 叫‘人形燒’的鯛魚燒(たい焼き)- 這字的直譯]原來魚魚中間有奶黃吉士custard餡。當然,如果你鍾意紅豆餡多d,上面有的。而抹茶和紅豆夾唔夾,便見人見智了。我自己便不覺得他們夾的。Anyway,吉士餡幾好食,可以多d便好了
今年總於可以收爐了

2023-12-15 239 瀏覽
塊煮口感還好。但係調味非常奇怪,陣香草味入口變成一陣好重的藥水味(因為香草的味道太濃,蓋過了其他味道),非常懷疑設計menu果位究竟有無食過,知唔知自己煮緊乜🙄伴碟的薯泥加咗黑松露調味 味道都好奇怪下,不過呢啲口味嘅嘢,可能有人好鍾意黑松露都唔出奇。黃色的汁同雜菜乃至豬鞍亦都非常唔match。成碟嘢不同的部分都是各種奇奇怪怪的味道組成的奇奇怪怪的組合。一食落口就知出事,唔知點解會放呢個menu出來。🤔

• 蔬菜薯餅
IKEA有餐廳已經係創意,久吾久都有新餐式出,聖誕限定,豬鞍配薯蓉好味ok,仲有牛油帶子雜菌意粉,個賣相就好靚,食落味道就馬馬地,同埋個意粉食落個口感似伊麵多0的,個蔬菜薯餅好好味,雞翼味道馬馬地。最開心係可以推車仔拎野食
IKEA有餐廳已經係創意
,久吾久都有新餐式出,聖誕限定,豬鞍配薯蓉
好味ok,仲有牛油帶子雜菌意粉,個賣相就好靚
,食落味道就馬馬地,同埋個意粉食落個口感似伊麵多0的
,個蔬菜薯餅好好味
,雞翼味道馬馬地。最開心係可以推車仔拎野食
2023-12-14
2023-11-16 338 瀏覽
近排睇網上媒體嘅報導,知道Mega Box 會有一間日系家品店首次進駐香港,所以特登過去Mega Box 行下,順便試下呢個Ikea嘅雪糕行完家品店已經夜晚6點,去食晚飯前都要先試下呢個雪糕,就係「泰式奶茶新地配迷你斑蘭雞蛋仔」,場內唔係太多人,但見到廚房都一早整定哂雞蛋仔,放哂入雪糕杯,有個爐烘熱住,一見到已經擔心雞蛋仔會好淋拎上手雞蛋仔係微暖,第一啖梗係試雪糕先,個人覺得奶味重過茶味,茶味唔係好食到,反而之前擔心嘅斑蘭雞蛋仔就非常好食,係脆口兼有餡,唔係食空氣,雖然斑蘭味唔係話特別濃,但就有味過個雪糕,估唔到本身係想食雪糕,但係就意外發現到雞蛋仔仲比較好味添!好可惜無得單買雞蛋仔
近排睇網上媒體嘅報導,
知道Mega Box 會有一間日系家品店首次進駐香港,
所以特登過去Mega Box 行下,
順便試下呢個Ikea嘅雪糕

行完家品店已經夜晚6點,
去食晚飯前都要先試下呢個雪糕,
就係「泰式奶茶新地配迷你斑蘭雞蛋仔」,
場內唔係太多人,
但見到廚房都一早整定哂雞蛋仔,
放哂入雪糕杯,
有個爐烘熱住,
一見到已經擔心雞蛋仔會好淋

拎上手雞蛋仔係微暖,
第一啖梗係試雪糕先,
個人覺得奶味重過茶味,
茶味唔係好食到,
反而之前擔心嘅斑蘭雞蛋仔就非常好食,
係脆口兼有餡,
唔係食空氣,
雖然斑蘭味唔係話特別濃,
但就有味過個雪糕,
估唔到本身係想食雪糕,
但係就意外發現到雞蛋仔仲比較好味添!
好可惜無得單買雞蛋仔

泰式奶茶雪糕配迷你斑蘭雞蛋仔
2023-10-07 506 瀏覽
好耐冇去megabox 行outlet 同ikea 🤣 今日咁啱得閒就去睇吓啲鞋 順便食埋野 今日佢冇小食拼盤同羊架🥲所以就試咗其他新嘢新豬肉肉醬意⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️個味好似真肉 唔覺得係新豬肉 價錢好平 份量都好大 個味道唔錯 好過茶記嘅肉醬意粉 👍🏻海鮮菠蘿炒飯⭐️⭐️份量唔算細 亦都好多配料但係就唔係好夾雞肉好乾 蝦球好似用水烚完咁 🥲 然後放埋一齊 炒飯同配菜嘅味道完全分開 🤣🤣😂 個人就覺得麻麻地 燒雞⭐️⭐️⭐️⭐️有半隻份量好大雞肉幾滑幾林配個醬汁都OK 側邊個side dish 有啲菜 辣辣地 唔知係咪XO醬炒 肉丸加薯蓉⭐️⭐️⭐️正常發揮 加埋個紅莓醬👍🏻👍🏻煙三文魚沙律 ⭐️⭐️⭐️個醬汁沙律菜唔係太夾如果係加Caesar 沙律醬會好味啲 不過就肥啲 或者加醋都可以 煙三文魚味道唔錯,唔會太鹹 加少少檸檬汁 整體都可以凍蝦拼盤一如既往好甜好Fresh 加檸檬汁同埋茄汁100分 最後加多左兩盤 😜自助形式 斟水同執嘢 7:30到都有位 不用排隊 可能因為比較晏 小食拼盤都冇得嗌lu 商場超過$200就免費泊車 👍🏻👍🏻 食完嘢可以慢慢行

今日佢冇小食拼盤同羊架🥲所以就試咗其他新嘢

肉丸加薯蓉⭐️⭐️⭐️
正常發揮 加埋個紅莓醬👍🏻👍🏻

煙三文魚沙律 ⭐️⭐️⭐️
個醬汁沙律菜唔係太夾
煙三文魚味道唔錯,唔會太鹹 加少少檸檬汁 整體都可以

凍蝦拼盤

自助形式 斟水同執嘢
7:30到都有位 不用排隊
可能因為比較晏 小食拼盤都冇得嗌lu
商場超過$200就免費泊車 👍🏻👍🏻 食完嘢可以慢慢行
  • 新豬肉肉醬意粉
2023-10-04 233 瀏覽
新品 $16粒macaron 唔掂,一味甜,唔好食係得個樣,同雪糕唔夾芝麻雪糕,芝麻味夠濃,唔算甜不過同海報個種黑色差一段距離最有趣係啲雪糕唔係咁易溶,食到尾都只係溶左小小
新品 $16
粒macaron 唔掂,一味甜,唔好食
係得個樣,同雪糕唔夾
芝麻雪糕,芝麻味夠濃,唔算甜
不過同海報個種黑色差一段距離
最有趣係啲雪糕唔係咁易溶,食到尾都只係溶左小小
2023-09-24 293 瀏覽
MegaBox行街之後去IKEA食嘢去咗美食站買熊仔蕃薯包+熱狗~熱狗同平時一樣冇特別~熊仔番薯包比較乾~中間嘅番薯餡唔會好甜重番薯味酥炸鹹豬手($73)配酸椰菜及薯仔茴香蒜蓉汁~即炸鹹豬手皮脆肉嫩~大大嚿幾好味~酸椰菜得少少夠酸食完好開胃~完粒薯仔配埋茴香蒜蓉汁幾好味小龍蝦腸仔片長通粉($49)~忌廉汁好少賣相都麻麻~有幾條沙律菜~少許芝士粉~小龍蝦好細隻又冇乜味~香草腸仔片切得好薄好少~成碟長通粉都冇味
MegaBox行街之後去IKEA食嘢

2023-08-21
2023-09-16 339 瀏覽
之前行過見到有植物素肉意粉好想試,所以今日走左去食。選左素肉意粉(36蚊),肉丸薯菜(26蚊),兩塊菠菜薯餅(18蚊,每塊9蚊) 。一開始食覺得ok 薯餅唔錯,但慢慢變凍後(10分鐘後?),素肉意粉同肉丸同時開始有陣好難食嘅怪酸醋味,難食到要去隔離額外買杯斑蘭咖啡(19蚊熱飲),有椰味,有咖啡味,但冇斑蘭味,都算啦,咁大陣咖啡味都沖唔走佢個素肉意粉同肉丸嘅難食酸味,頂唔順要去超市買大大枝茶嚟飲,先叫沖走左一部分負面酸味,唔飲嘅話,我驚等多半個鐘會嘔 !! 🤮🤮🤮🤮🤮 唔blacklist佢猶如自殺的野豬啊!痴線,食埋100蚊嘢但係超難食 !!! 🤢🤢🤢🤮🤮🤮🤮🤮 都唔知佢邊種用料/用具3出錯而搞到咁,淨係知不可一不可再 !
肉丸 , 素肉意粉,菠菜薯餅
2023-09-15 186 瀏覽
Foodie IG @foodpilgrimage.gps ➲ 九龍灣 Ikea➳ 泰奶雪糕配迷你斑蘭雞蛋仔 ⁽⁷/¹⁰⁾泰奶味幾出,但唔夠結實,半沙冰,超級快溶。雞蛋仔唔太脆,斑蘭味都無乜,普通蛋糕實心感。⤵ @ikeahongkong九龍灣宏照道38號Megabox 4樓#hkfood #hkrestaurant #hkcafe #cafehk #hk #hkfoodie #hkfoodblogger #hkcoffee #hkcoffeeshop #coffeeinhongkong #cafeholic #foodblog #foodblogger #foodreview #香港美食 #香港食評 #九龍灣美食 #泰奶 #斑蘭 #雞蛋仔 #ikea
Foodie IG @foodpilgrimage.gps

➲ 九龍灣 Ikea

➳ 泰奶雪糕配迷你斑蘭雞蛋仔 ⁽⁷/¹⁰⁾

@ikeahongkong
九龍灣宏照道38號Megabox 4樓

2023-09-13 236 瀏覽
游完水要醫肚,阿囡話要去宜傢,一去到就閃中咗個兒童餐,確實抵嘅!($19,出面邊度搵),無蔬菜,所以加多個沙律一齊食,加多件蔬菜薯餅,掂晒!唯一唔同咗係入座安排,以前係門口排隊等安排入座,宜家係自己企埋一啲就食完嘅客人枱旁邊自己等,都有啲尷尷尬⋯
兒童餐
小龍蝦芒果沙律
蔬菜薯餅
兒童餐
小龍蝦芒果沙律
2023-08-07 411 瀏覽
今日嚟咗MegaBox度打算行吓IKEA買傢俬,咁啱行到有啲肚餓,於是就入咗嚟餐廳度食下午茶。因為今日係weekend,所以人流都好多,我哋都喺啲枱隔離行咗五至10分鐘,先至搵到位坐。我哋嗌咗一個小食拼盤,同埋10粒丸,仲有一個鬆餅,份量都非常之足夠,俾我哋食飽飽。IKEA嘅食物,其實每間都好相似,但係新鮮同埋熱度來講,九龍灣呢一間店做得好唔錯。所以整體上我都好推薦各位如果想食少少小食的話,行過九龍灣呢一間IKEA分店,都可以嚟坐一坐食少少嘢。
2023-08-01 307 瀏覽
最近同朋友去開megabox,咁就一定要去ikea食嘢啦。叫作榴槤雪糕、熱狗、可樂、肉丸和肉桂卷。首先,榴槤雪糕的味道真的是太特別了!它有著濃郁的榴槤味和綿密的雪糕質地,讓我有種猶如身臨其境的感覺,真的是超級好吃。👍🏻接下來是那熱狗,肉質鮮嫩多汁,配上脆脆的烤麵包和甜甜的番茄醬,真的是一個簡單又好吃的小點心。再來是可樂,簡直就是我人生中最愛的飲料之一!喝下去,喉嚨一清爽,真的是超級舒暢。😋肉丸也是超好吃的,肉質韌而不柴,口感很棒,搭配上那鮮美的醬汁,更是讓我一口接一口,停不下來。👍🏻最後是那肉桂卷,吃起來有著濃郁的肉桂味和鬆軟的麵包質地,真的是一個很不錯的點心。總體而言,ikea的食物真的是超級好吃,讓我吃得津津有味。如果你想找一個好吃的地方,不妨來這裡一試,相信你也會和我一樣愛上這裡的美食!😍😍😍
最近同朋友去開megabox,咁就一定要去ikea
食嘢啦。
叫作榴槤雪糕、熱狗、可樂、肉丸和肉桂卷。

2023-07-22 345 瀏覽
⚠️唔收現金😔 見到$9嘅肉桂卷 咁仲要係ikea啦當時覺得真心平到癲咗❗️❗️❗️咁梗係就嗌咗一個嚟試吓啦~(btw服務員姐姐可以幫忙加熱) 結果個肉桂卷可能係資金不足玉桂味為零☹️只有啲奇怪嘅薑味作為一個終極肉桂人🥹我真係寧願你買貴啲不過個價錢都係非常OK的 口痕只係想食吓甜品的推薦你可以試吓😋 $26 三文魚卷 同平時一樣好食的煙三文魚個卷入面加咗嗌沙律佢會附加嗰隻芥末醬反正就是很普通的墨西哥卷皮再加煙三文魚沙律幾輕便的 好適合做午餐or下午茶🤓
⚠️唔收現金😔

見到$9嘅肉桂卷 咁仲要係ikea啦
當時覺得真心平到癲咗❗️❗️❗️
咁梗係就嗌咗一個嚟試吓啦~
(btw服務員姐姐可以幫忙加熱)

結果個肉桂卷可能係資金不足
玉桂味為零☹️只有啲奇怪嘅薑味