M佬:你有無睇過Begin Again?A姐:無喎,講咩㗎?M佬:套戲係由愛爾蘭導演John Carney執導,講女主角係酒吧自彈自唱嗰陣吸引咗一個失意嘅經理人......呢個M佬一講起電影就無停口,所以佢咁鍾意寫影評 (大家有無睇過先?)既然你咁鍾意電影,就等我帶你去長沙灣瘋鳥,裏面大把電影Poster,仲可以同老闆傾下電影經。日式南蠻炸雞嘩!新鮮炸起,熱辣辣,好惹味。雞肉嫩滑,啲肉汁標晒出嚟,而且又醃得夠晒味,真係食到心心眼,不過如果嗰他他醬分開上會更好。老北京填鴨脆脆卷貌似春卷嘅東東,裏面有北京填鴨同紅蘿蔔等,配搭幾特別,入口一啲油膩嘅感覺都無,唔錯。冬陰公海鮮意大利粉一呢到就聞到好香冬陰公味,每條意粉都沾咗啲冬陰公汁,辣辣地,加埋青檸同泰式矮瓜,真係好正宗。另外,海鮮一啲都唔馬虎,有青口,大蝦,蜆肉同墨魚。紅菜頭安格斯牛肉漢堡配有皮薯條呢個漢堡最特別就係淺粉紅色嘅紅菜頭醬,入口甜甜地,出奇地同安格斯牛肉咁Match,加埋新鮮生菜、蕃茄同洋蔥,真係無得彈。唔好睇少隔離嘅薯條,新鮮炸起,薯味濃郁,加埋少少黑椒,就算熱氣,都要KO晒佢。荔枝玫瑰茶一倒出嚟,就有陣陣玫瑰清味,飲落仲有少
M佬:你有無睇過Begin Again?
A姐:無喎,講咩㗎?

荔枝玫瑰茶
一倒出嚟,就有陣陣玫瑰清味,飲落仲有少少荔枝味,絕對係清新之選。

麻糬窩夫
電影嘅收尾非常重要,所以我哋今晚都要為呢餐劃上完美嘅句號。唔該,我哋想要嗰麻糬窩夫。士多啤梨醬配熱辣辣嘅窩夫,再加埋中間嘅香芋雪米滋,真係冷靜與熱情之間。

2017-10-30