2020-03-31 79 瀏覽
來到九龍城終於吾食泰菜,食下黃店魚生飯先!佢地的魚生飯可以揀正常或小飯,啱晒細食啲女仔!麵豉湯系用熱壺來裝,好似熱水咁,我就飲左接近2碗啦😌 我地叫左期間限定的蟹三味同埋北海帆立海老丼🦐 仲有一個蒜香牛舌的小食🤪 蟹三味分別系香箱蟹肉、松葉蟹肉同呀拉斯加蟹腳😀 每種都好鮮甜,好有蟹味👍🏻 最好系拆好晒肉,方便我呢啲懶人🙈 蟹膏撈左啲系啲蟹肉到,好好撈飯,吾小心就會食晒啲飯😂 蟹膏的份量亦吾會話太多,令到好膩。整體吾錯,蟹肉新鮮,有淡淡的海水味,份量亦好夠。另一個丼都一樣冇失望😛 帆立貝同🦐都好鮮甜。帆立貝有微微燒過所以更加香!牡丹蝦好大隻,蝦肉彈牙,蝦頭有膏,所以特別鮮甜😋配上成個飯勁多蟹籽,所以就算吾多餸都吾會好dry!❤️ 2個丼都用上醋飯,酸度適中。另外的牛舌小食都ok, 厚度正常,燒過來,配上面頭大量的炸蒜,好香口又肥美。 以魚生丼來講真系吾錯,如果大家想食海膽記得早啲去呀,因為我個日賣晒!去到九龍城以後就有多一個選擇啦😚