最近喺上環發掘咗呢間上年開業嘅鐵板燒🔥 餐廳裝修十分有格調 以灰黑色嘅水泥牆為主調⚫️再以簡單嘅線條同草木 營造出簡潔高貴嘅感覺🌿座位以一貫鐵板燒嘅吧枱形式🪑令客人可以近距離欣賞師傅嘅功夫👨‍🍳🍴澳洲鮑魚 二人前 $2680✨️前菜|三文魚籽牛油果蟹肉沙律打頭陣嘅係一道好清新嘅前菜☘️以一片薄薄的青瓜包住牛油果蟹肉蓉🥑再放上新鮮嘅三文魚籽🐟食落口感好豐富😊再配上旁邊粉紅色的醬汁帶酸酸甜甜🍋整道菜非常開胃清新😋✨️澳洲鮑魚 450g鮑魚真係超級大隻好驚喜🤩店員會好貼心擺盤俾我地影相📸睇得出鮑魚好新鮮生猛🌊除時會將鮑魚炮製出三種食法🔥第一種 會將鮑魚切成片 配上香濃嘅鮑魚肝醬 同清甜爽口嘅海藻🥢第二種 會將鮑魚切成粒 加入XO醬炒香 食得出爽口煙韌嘅口感😛第三種 切出鮑魚裙邊處理 帶比較重嘅海水味🤏✨️季節海鮮|鮮竹蚌今餐嘅季節海鮮係鮮竹蚌🐚師傅用蔥蒜爆香 🧄鮮竹蚌好新鮮爽口 自身帶少少嘅咸香☺️整體食落十分惹味🔥✨️甘鯛立鱗燒晚飯嘅另一個重點就係呢一道立鱗燒😋師傅將甘鯛嘅魚鱗翻起 烹調至香脆黃金🐟食落好似薯片咁薄脆💥再用慢火燒香魚肉 鎖緊肉汁💧食落超級香嫩😛再配上熬煮嘅海膽湯 真係鮮味十足🍲✨️清酒煮蜆

🍴澳洲鮑魚 二人前 $2680

鮮竹蚌

✨️甘鯛立鱗燒
甘鯛立鱗燒

✨️清酒煮蜆
依個係我食過最新鮮嘅清酒煮蜆🐚喺未煮之前蜆肉喺新鮮到仲郁緊嘅狀態😯師傅用清酒,香蔥同辣椒辟除腥味🍶味道香辛而帶點回甘🌶而蜆肉每一隻都大大粒好飽滿😚食落仲會爆出湯汁💦
清酒煮蜆

✨️美國牛肉厚燒及薄燒
肉類方面 我地就揀左牛肉 有厚燒及薄燒兩款食法🐮薄燒牛肉片卷住滿滿嘅香蔥 好香口惹味🔥而厚燒牛肉烤至五成熟 質感軟嫩無筋🥩最重要係要配上師傅自家製嘅炸蒜片 令味道再上一層次🧄

✨️炒飯|炒野菜|麵豉湯
炒飯同炒野菜都十分有火候🔥炒飯每一粒米飯都好黃金飽滿 蛋香十足🍚炒野菜同麵豉湯令我地解一解膩 清一清口腔🥬

✨️士多啤梨益力多綿綿冰
去到甜品環節 我地已經食到好飽🤰酸酸甜甜嘅益力多綿綿冰帶出解膩清新🌿綿綿冰真係入口即溶 完全無冰粒感🍧令人不知不覺間已經食晒☺️
士多啤梨益力多綿綿冰

✨️焦糖拉絲多士
真係去到最後 師傅仲為我哋整左個拉絲多士🍞黃金焦糖拉絲真係好考師傅嘅功架同心思❤️‍🔥真係令人忍唔住拎部相機出來打卡📸多士上仲有一層薄薄香脆嘅焦糖🍬每一塊切成一口size👅令餐飯好完滿好滿足🥰
焦糖拉絲多士

食完呢餐飯真係會覺得好滿足好開心😆竟然發覺到一間咁高質嘅餐廳❣️雖然價位方面比較進取💰但菜式的確好豐富 用料亦十分新鮮🐟店員亦會好貼心地講解每一道菜式💁‍♀️整個用餐體驗好完整😉可以係一個約會慶祝 或者同家人食飯嘅好地方🥂
2024-04-24
三文魚籽牛油果蟹肉沙律