喺香港都食過好多唔同嘅西班牙菜,但係成日都覺得唔夠正宗,呢間隱藏喺廟街嘅西班牙餐廳可以比到好大驚喜哦!其實呢間餐廳嘅地理位置好方便,就喺廟街牌坊嘅隔離,但係可能因為比較少宣傳,所以好容易會忽略,而我同朋友咁啱經過廟街見到有西班牙菜,就確定想去試吓!因為係生日飯,所以我哋都食得比較好,當日我哋叫咗一個二人餐,佢嘅份量好多,而且各種食物搭配都好好!認真驚喜!淨係前菜就有四個,十分有誠意!沙律配雪利酒醃製西蕃茄、菠菜和曼切戈芝士刨花呢個係普通嘅沙律,但係沙律菜好新鮮,蕃茄仔又酸酸甜甜,用嚟開會好不錯!芝士拼盤配香橙和果梅 搭配:烤麵包烤麵包好乾身,咬落去脆卜卜,熱辣辣!麵包嘅麥香味好重!而佢搭配唔同嘅芝士,可以用唔同嘅口感同味道!烤八爪魚配法瓦豆泥呢個十分出色,八爪魚烤到啱啱好,完全唔會太韌!肉質咬落結實彈牙!豆泥磨得好細膩,食落好滑!香烤蝦配胡椒和特級榨橄欖油呢個啲蝦都好好味,味道都係蝦殼上面,需要成隻蝦擺落口慢慢吮!蝦肉好新鮮,好彈牙!西班牙海鮮飯呢個係我覺得食過最正宗嘅西班牙海鮮飯!個飯底好香,而且粒粒都好飽滿,啲飯有比較硬身有咬口,完全唔會好林!烤牛柳配松露醬烤南瓜牛柳好嫩,完全唔會
淨係前菜就有四個,十分有誠意!

沙律配雪利酒醃製西蕃茄、菠菜和曼切戈芝士刨花

芝士拼盤配香橙和果梅 搭配:烤麵包

烤八爪魚配法瓦豆泥

香烤蝦配胡椒和特級榨橄欖油

西班牙海鮮飯

烤牛柳配松露醬烤南瓜
牛柳好嫩,完全唔會過熟,一啲都唔鞋,裏面嘅肉汁好多,係高質嘅牛柳!

蘋果撻配太妃糖干酪
上面嘅蘋果烤得好好,完全唔會太乾,而失去晒水份,而且食落酸酸甜甜,個餅底好鬆脆,識落好有層次!

西班牙油炸鬼
你講得好盞鬼,油炸鬼好香好熱,最特別嘅係佢配嘅就係cappuccino,而唔係平時食開嘅糖或者係好甜嘅嘢,最新嘅油炸鬼沾上少少汁之後咬落口,一開始會食到微微嘅甘苦味,而後邊又會有油炸鬼本身嘅甜香,好正!

店名:EI Portal
地址:佐敦道37號A-B 得寶城商業中心2樓