2021-11-03 773 瀏覽
周日中午通常都係食個快飯,同家人落樓下商場逛下逛下,見到間韓式炸雞店,好似好耐冇食過,又未試過呢間,就決定入去試吓😍間餐廳裝修好簡單,又好闊落,見到佢招牌或者 Menu 都寫住 Korea Oven Roasted Chicken 字樣,覺得有點奇怪,乜韓式唔係只係食炸雞配啤酒咩,連烤雞都有🤔 即刻上網查下先知,原來Goobne Chicken 係2005年創立,喺韓式炸雞市場以焗爐烤制方式為顧客提供一個新體驗,強調不用一滴油、低反式脂肪、低納低卡路里外,還可保留非油炸雞嘅酥脆同肉汁,聽落未食都已經好吸引😍我哋好快就叫左三樣嘢,分別係鐵板海鮮煎餅、餐廳自稱最好味嘅蜜糖咖喱脆烤雞、以及傳統韓式人參雞湯。首先上枱嘅係鐵板海鮮煎餅,餅邊煎得酥脆,用鐵板上可以保存溫度,香葱味道唔錯但海鮮較為少了一點😅第二個係人參雞湯,呢個真係好食,湯底好清好鮮味,略帶少許人參味,裡面足足有一隻雞,而且雞肚仲塞滿糯米飯,旁邊仲跟一小碟淮鹽給客人點雞食,雞肉鮮嫩,做得非常出色👍至於最期待嘅烤雞終於到喇,賣相相當吸引,有好多蜜糖鎖住每件雞,食落口表面非常酥脆,蜜糖甜味夾雜住咖喱味都幾特別,雞胸肉都烤得好鮮嫩,同一般

鐵板海鮮煎餅

人蔘雞湯

至於最期待嘅烤雞終於到喇,賣相相當吸引,有好多蜜糖鎖住每件雞,食落口表面非常酥脆,蜜糖甜味夾雜住咖喱味都幾特別,雞胸肉都烤得好鮮嫩,同一般韓式炸雞又好不一樣😋
蜜糖咖喱脆烤雞

Goobne Chicken 食物質素做得唔錯嘅,但係餐廳裡面俾人感覺,似係一間連鎖快餐店,啲侍應工作態度似乎 cool 了一點,如果多啲笑容及主動一點,呢個價錢會更加物有所值!
2021-10-31
人蔘雞湯