黃昏又路過SOHO區。係中環SOHO區搵食既好處就係可以試唔同既菜式~今次黎到阿根廷式既餐廳鋸扒。餐廳既裝潢比較偏向古歐洲既風格,另外帶有南美既格調。門面(exterior)室內空間(interior)吧枱(Bar area)飲品(Beverage) Luigi Bosca D.O.C. Malbec 2013, Argentina我地叫左2杯 紅酒,老闆話枝酒大有來頭係wind spectator 2015 Top 100 既其中之一雖然本人對紅酒無咩研究,飲得出果香味幾濃,帶酸,還算OK。沙律吧沙律係任食的,最岩鐘意輕食同想食得健康既女仕們。我都唔客氣咁食左3碟沙律。頭盤Bread 麵包連3款醫汁1. Chimmichurri sauce 2.Ketchup3.Yello mustard Provoleta Cheese with Olive oil焗Provoleta芝士,好正,岩哂我依D頂級芝士腔。雖然有D咸,但係伴麵包食一流。芝士腔不容錯過的一道菜。主菜Bone in Rib Eye (750 gm)主菜係烤牛扒,我地叫左Medium-rare,(約3成熟)我同朋友都鐘意食比

門面(exterior)
室內空間(interior)
吧枱(Bar area)

飲品(Beverage)

雖然本人對紅酒無咩研究,飲得出果香味幾濃,帶酸,還算OK。
Luigi Bosca D.O.C. Malbec 2013 Argentina

沙律吧

3.Yello mustard
Bread

主菜
Bone in Rib Eye (750 gm)
主菜係烤牛扒,我地叫左Medium-rare,(約3成熟)我同朋友都鐘意食比較偏向生3-5成熟既牛肉 ,因為老闆話哥度D牛係阿根廷進口,係食殼飼料大的,所以無咩羶味。肉眼扒亦都係牛最好食最JUICY既其中一個部位之一。
一上枱果然夠生,中間仲係有D血淋淋。
不過好彩佢地幫我地分好哂件,唔洗自己舞刀弄叉。
牛扒既表面有調過味,落左鹽同黑椒。如果再切開幾塊細塊食會偏咸,建議中間切開一半成舊食會比較合適。
牛扒的確無咩根同腥味。三成熟既口感好綿,好嫩。雖然未到入口即溶既地步,但都好JUICY多汁。整體黎講都不錯。份量亦都好大份。建議情侶既客人黎鋸扒都係order一份扒就夠了,但係二個麻甩佬就當然叫二份先過癮。

總結
牛扒既份量真係幾大份,一份扒夠哂2個人(1男1女)食。味道都不錯,上菜速度都OK,唔會話太慢,侍應生都好熱情講解,可能偏晚既時間比較小客人。比起牛扒我最鐘意既都係個芝士配包,同佢既自助沙律吧。
不錯!值得回味!
Bone in Rib Eye (750 gm)
  • Luigi Bosca D.O.C. Malbec 2013
  • Argentina