2021-01-17 530 瀏覽
今日老公同我一齊去左沙田新城市廣場行下,見到商場有稻成既廣告,幾靚下,就決定去試下。餐廳環境真係唔錯,座位濶落,服務亦好好。我地叫左個2人餐:  夫妻肺片、紅油抄手、酸菜魚(加左$160升級用龍躉黎做酸菜魚,餐廳送左兩杯豆漿)、清炒豆苗、高力豆沙(甜品)。豆漿好有豆味,亦唔會好甜,啱晒我口味。夫妻肺片用左牛展、牛肚、牛舌黎做,醬汁我覺得咸左少少,但個辣度非常正,食果陣唔覺點辣,但過後先開始辣出黎,好正。紅油抄手即係加左辣由既雲吞,雲吞好大粒,皮好滑,裡面既肉都好鮮甜,但個紅油稍為遜色左少少,但比起出面好多酒樓都好得多。酸菜魚用左龍躉,呢個酸菜魚同坊間既好多都唔同,配料並唔多,只有紅薯粉(紅薯粉只有係龍躉酸菜魚先有免費加)、酸菜、辣椒同花椒,但佢係酸菜魚上面洒左一D菊花,好靚,個魚頭同D骨係炸過既,炸到好脆,同D魚肉砌成一條魚咁上枱,呢個魚好滑,並冇加入好多生粉黎醃,食起上黎依然好有魚既鮮味,D紅薯粉又煮得好入味,成個黎講除左係冇平時食開既一D配料(萵芛、豆芽之類),總體味道同外觀都好吸引。豆苗就普通D,食起上黎依然仲有輕微既草青味,但都可以接受。高力豆沙,好好味,外皮食起好輕盈,裡面係
餐廳環境真係唔錯,座位濶落,服務亦好好。
豆漿好有豆味,亦唔會好甜,啱晒我口味。
豆苗就普通D,食起上黎依然仲有輕微既草青味,但都可以接受。
高力豆沙,好好味,外皮食起好輕盈,裡面係紅豆蓉,連埋外皮一齊食啱啱好,唔會好甜,食完想再食。
成個餐個份量都幾大下,我地兩個人都食唔晒D紅薯粉,食完真係超飽,我覺得呢個餐3個人食都絕對夠食。
前菜-花生、炸黃豆
夫妻肺片
紅油抄手
酸菜魚
高力豆沙
  • 酸菜魚、高力豆沙