2022-11-12 390 瀏覽
天气涼涼哋,最咁燒烤,唸到普通的燒烤有啲單調,就想試下韓式燒烤。打開Open rice見到平昌介紹唔錯,今日就安排!平昌在旺角西洋菜街兆萬中心13樓,店裡位置好寬敞,每檯都有一個燒烤爐,還有抽風設備,完全唔擔心食完燒烤成身味。我哋點了大君放題,從肉類丸類海鮮到熟食好多種類可以選擇。一坐低就幫我們上了韓國泡菜同豆芽,仲有一籮生菜用來包肉食。唸著等燒烤需要時間,就點佐熟食先墊肚。吉列炸蝦脆卜卜,蝦肉勁有彈性。炒年糕甜滋滋帶少少辣,幾開胃。豬肉泡菜湯出乎預料的好味,豬肉味好足,在泡菜湯的烘托下鮮嫩可口,豆腐都入曬味,值得推薦。辛拉麵都唔錯,味道好濃,面唔會太㜛,有彈性。燒烤的選擇更多。燒烤爐抵讚,烧烤的速度很快,本來以為要等好耐先有得食,冇唸到唔使幾分鐘就熟。鍋邊有雞蛋液,利用烤爐的餘溫加熱整熟的雞蛋好嫩好滑!點了好多種類的肉,最推薦牛舌。牛舌從顏色睇都好新鮮,兩面各烤幾分鐘就熟,蘸下燒烤醬好好味。豬頸肉冇乜肥肉,烤到兩面有少少焦最好味。五花腩醃得好入味,烤完沾下醬料,用生菜一包,完全唔覺肥膩。牛扒大小正好,唔需要烤太久。蝦,蠔同扇貝烤完後,擠點檸檬汁,再沾醬後唔覺腥。燒烤放題自然唔少得飲品

吉列炸蝦
泡菜
豬肉泡菜湯

五花腩
牛舌
豬頸肉

五花腩醃得好入味,烤完沾下醬料,用生菜一包,完全唔覺肥膩。牛扒大小正好,唔需要烤太久。蝦,蠔同扇貝烤完後,擠點檸檬汁,再沾醬後唔覺腥。燒烤放題自然唔少得飲品。有零卡路里的茶飲品,最咁心水。咁次的韓式燒烤放題食得好舒服!
2022-11-08
吉列炸蝦