2020-05-29 418 瀏覽
我真係好鍾意食上海菜!之前母親節同屋企人食過lunch幾唔錯,今日諗住試下dinner,一樣有水準! 我哋兩個人,唔係食到太多樣餸,下次要約多啲人嚟試埋其他。見到餐牌有招牌糯米蟹/粉絲蟹煲,好想試!前菜1 - 必食雞絲粉皮前菜2 - 呢個係海折頭,個醋好香好開胃呢個湯賣相好靚好吸引呀!個繡球花其實係豆腐嚟,配蟹鉗同松茸,好鮮甜好清!一睇就知呢個係酸辣湯啦!不過呢個味道就淡咗啲,可以多返啲料添!主菜要咗黃金蝦球  好香好脆口,好味!唔好睇呢個平平無奇嘅雞汁蘿蔔,其實好入味好濃,啲蘿蔔又靚又無根!呢個小籠包係我食過最好食嘅小籠包!佢好特別,個皮底煎香咗再用鐵板上,可以keep住入面啲湯都熱。超好味呢個!呢到有啲特飲,無酒精嘅 mocktail - 呢個叫 Shanghai Lily, 有荔枝、柚子同菊花茶, 甜甜哋,幾青新。

雞絲粉皮

前菜1 - 必食雞絲粉皮
海哲頭青瓜

前菜2 - 呢個係海折頭,個醋好香好開胃
蟹鉗繡球湯

酸辣湯

黃金蝦球

主菜要咗黃金蝦球
 好香好脆口,好味!

雞汁蘿蔔

脆煎小籠包