2018-06-14 146 瀏覽
之前喺Yohomall行街經過呢間亞蘇爾,已經對葡國菜有興趣,所以今晚決定黎食下先。門面好靚好光猛,雖然唔係Happy Friday,但餐廳入面都非常多人,所以都要等一陣,不過唔算等得耐。等候期間,見到一隻隻嘅葡撻十分吸引!入到去嘅時候,四周環境好靚,牆上配上葡式花磚感覺嘅手繪圖畫,令我諗返起同老公一齊去澳門嘅回憶,成晚帶俾我一個悠閒舒適嘅感覺。呢個至尊鵝肝焗鴨飯只係$148,完全衝住鵝肝而叫嘅菜式,裏面有鴨胸、葡式辣肉腸及橄欖等材料,非常豐富。上菜時香氣撲鼻,立即試下塊鵝肝,外面煎到好香脆,裏面非常柔軟,入口即溶,一試難忘。焗飯很乾身,飯粒軟硬度適中。配上足料鴨肉、葡國腸,味濃又多肉。葡汁焗四蔬份量唔小,葡汁濃郁,味道恰到好處。陣陣椰奶嘅香味,但又唔會過甜,上面加上芝士粉更加係點睛之作,食到唔停口,回味無窮。路氹香脆豬扒包微烘的豬仔飽香脆鬆軟,帶住淡淡嘅牛油香味。豬扒大大塊,有葡國香料嘅味道,有d香茅嘅幽香,而豬扒外層煎到微微酥脆,肉質鬆化軟腍,富有肉汁,鹹味唔重,即使個包裏面冇乜醬料,都一樣惹味。再夾埋新鮮嘅番茄,非常配之餘,仲可以減走油膩感。另外,豬扒包仲配左個秘製醬汁,味道香

等候期間,見到一隻隻嘅葡撻十分吸引!

至尊鵝肝焗鴨飯

葡汁焗四蔬

路氹香脆豬扒包
微烘的豬仔飽香脆鬆軟,帶住淡淡嘅牛油香味。豬扒大大塊,有葡國香料嘅味道,有d香茅嘅幽香,而豬扒外層煎到微微酥脆,肉質鬆化軟腍,富有肉汁,鹹味唔重,即使個包裏面冇乜醬料,都一樣惹味。再夾埋新鮮嘅番茄,非常配之餘,仲可以減走油膩感。另外,豬扒包仲配左個秘製醬汁,味道香辣,加入檸檬汁,酸酸辣辣好開胃,比澳門的更加好食,必試之選。

路氹香脆豬扒包

服務員嘅服務態度好好,有禮貌。最記得一個唔係本地人嘅姨姨,成日都笑臉迎人
,非常有禮

餐牌好似本雜誌咁

三百幾蚊食到好食嘅葡國餐,好滿足呀~

至尊鵝肝焗鴨飯