2022-08-24 307 瀏覽
以前去一去澳門就可以食到正宗既葡菜,疫情之後已經好耐無食過,前排見朋友介紹左呢間餐廳,主打澳門特色既葡菜,即係「澳門菜」,見yoho有分店即刻飛撲去食😋😝。芝士馬介休球 $78炸馬介休球就成日見,有芝士既真係比較少。馬介休係鹽醃嘅鱈魚,所以本身咸咸地,混合薯蓉再滾成球狀,外層炸到金黃色,外脆內軟,帶有小小芝士香,中和馬介休既咸味,更易入口😚。經典原味葡撻 $15/個葡撻岩岩出爐熱辣辣,吉士蛋漿香濃,撻皮層層分明鬆脆可口,但比KFC ge略為厚左小小,同埋焗得over左小小。但總括黎講都係好食既。👍❤️葡式檸檬煮海蜆配牛油多士 $158海蜆新鮮大隻食落鮮甜,粒粒都有肉。湯汁有牛油香,但無論食定聞都無檸檬味😥,呢點扣分。但最扣分既係牛油多士,太燶啦真係🥴食落有苦味,而且無牛油味,扣分扣分。澳葡鴨肝芝士牛肝菌焗鴨飯 $148焗鴨飯唔好睇佢細細份,其實都好多ga!! 鴨肝都幾大塊,表皮煎到脆卜卜,d鴨油滲哂入飯粒非常香口,飯粒香軟粒粒分明,加上牛肝菌獨特既香氣,配埋飯面上烤過既芝士粉,十分惹味,一啖接一啖停唔到😋

芝士馬介休球 $78

經典原味葡撻 $15/個

葡式檸檬煮海蜆配牛油多士 $158

澳葡鴨肝芝士牛肝菌焗鴨飯 $148

2022-08-18
  • 鵝肝焗鴨飯
2022-08-14 239 瀏覽
下午茶時間了,今日想食乜,忽然好想食葡國菜,念念不忘焗鴨飯,於是就去了AZORES亞蘇爾澳門菜。「澳葡鴨肝芝士牛肝菌焗鴨飯」是葡萄牙的傳統菜,香氣滿滿,賣相不錯。在頂層見到一件香烤的鴨肝,鴨肝質地比較軟身帶著肝的香味,但當然不像鵝肝般的厚實香濃,但仍算不錯。鹹味鴨肉香滲入米飯粒中,再加上辣肉腸的油香,芝士和牛肝菌再提味道,整體的味道不錯,飯粒焗後更有焦香,但今次油份好似比較多了些。「澳門經典豬扒包伴薯角」豬仔包香脆,厚身豬扒肉質鬆軟,味道不錯,還有蔬菜及蕃茄很不錯。薯角新鮮炸起,香脆不油膩,伴隨還有茄汁和PP萄式辣醬。青檸梳打清新解喝。

青檸梳打清新解喝。
2022-08-03 233 瀏覽
上星期天氣甘好 去元朗玩完要揾地方醫肚仔 間間都人山人海甘 見到呢間吾使排隊 就衝左入去了🥶▹◃┄▸◂┄▹◃┄▸◂┄▹◃┄▸◂┄▹◃┄▸◂┄▹◃❀ 芝士馬介休球 ($78)有六大粒 食落吾覺有芝士味 之後睇番張收據先知🥹🥹感覺同係澳門食既吾一樣 偏淡味 吾夠鹹😐❀白酒煮海蜆配牛油多士 ($158)因為個餐牌選擇吾多 所以揀番西式野🧐蜆既份量好多 食極都仲有 size偏細 係無乜白酒味🥲另外牛油多士同個汁完全吾夾 又吾係濃稠既醬汁 ❀牛油果蟹肉大蝦闊條麵($158)味道正常 牛油果🥑味可以再重啲 闊條麵好掛汁❀芒果梳打同熱情果梳打($38)糖漿溝梳打🥹🥹🔸之前食過沙田店覺得吾錯 但呢間麻麻地 繁忙時間入座率甘低睇黎都係有原因😵‍💫

▹◃┄▸◂┄▹◃┄▸◂┄▹◃┄▸◂┄▹◃┄▸◂┄▹◃

❀ 芝士馬介休球 ($78)

❀白酒煮海蜆配牛油多士 ($158)

❀牛油果蟹肉大蝦闊條麵($158)
味道正常 牛油果🥑味可以再重啲 闊條麵好掛汁

❀芒果梳打同熱情果梳打($38)
糖漿溝梳打🥹🥹

2022-07-31 253 瀏覽
香港食葡菜,唔算好多選擇依間真係有啲水準既一一一菜式其實唔算多,所以都唔洗揀好耐一一一豬扒包伴薯角 $72-以一個豬扒包黎話,價錢唔算平。但睇佢塊豬扒幾厚,重要系有肉汁既,用料真系足。而且個包又脆又厚。同埋佢包配薯角,唔系薯條咁hea。最後就要講佢個杯仔辣辣地既汁醬真系好野味。一一一芝士馬介休薯球 $78-依款常見既葡菜出奇地整得好食過好多 澳門既餐廳。首先佢炸得岩岩好,表層好脆之後入面用料十足,好多魚肉,好香。一一一鴨肝芝士牛肝菌焗鴨飯 $148-依個又系出色首先有兩塊都算大大塊既鴨肚系面。之後啲飯,夾埋牛肝菌,又有鴨油一齊焗又香濃,又有口感

香港食葡菜,唔算好多選擇
依間真係有啲水準既

一一一
菜式其實唔算多,所以都唔洗揀好耐

豬扒包伴薯角 $72
-以一個豬扒包黎話,價錢唔算平。
但睇佢塊豬扒幾厚,重要系有肉汁既,
用料真系足。
而且個包又脆又厚。
同埋佢包配薯角,唔系薯條咁hea。
最後就要講佢個杯仔辣辣地既汁醬
真系好野味。

芝士馬介休薯球 $78
-依款常見既葡菜
出奇地整得好食過好多 澳門既餐廳。
首先佢炸得岩岩好,表層好脆
之後入面用料十足,好多魚肉,好香。

鴨肝芝士牛肝菌焗鴨飯 $148
-依個又系出色
首先有兩塊都算大大塊既鴨肚系面。
之後啲飯,夾埋牛肝菌,又有鴨油一齊焗
又香濃,又有口感

2022-07-15 391 瀏覽
澳門經典豬扒包伴薯角 $72MACANESE CLASSIC PORK CHOP BUN SERVED WITH POTATO WEDGES好味指數 4.5/5 🍭🍭🍭🍭🍬{豬扒包上枱時已切好一半 包做到外脆內軟 豬扒厚身 本身經過調味 味道很惹味 配上菜 番茄 醬汁 非常好味} 二人套餐 Special Price $498COMBO FOR 2是日餐湯 - 兩客Soup of the day (2 Portions)牛油果藜麥羽衣甘藍沙律Kale, Quinoa, and Avocado Salad葡腸菠蘿蝦黃金咖哩炒飯Curry Fried Rice with Shrimps, Chorizo & Pineapple可升級至葡式香烤乳豬件併脆皮咸豬手 +$50Upgrade to Portuguese Pork Knuckle and Roasted Suckling Pig原味葡撻-兩件Portuguese Egg Tarts (2 pcs)飲品兩杯Drinks (2 Glasses)好味指數 3.5/5 🍭🍭🍭🍬{沙律新鮮大盤 炒飯既咖哩味唔算好
澳門經典豬扒包伴薯角 $72
好味指數 4.5/5 🍭🍭🍭🍭🍬

二人套餐 Special Price $498
COMBO FOR 2

是日餐湯 - 兩客
Soup of the day (2 Portions)

牛油果藜麥羽衣甘藍沙律

葡腸菠蘿蝦黃金咖哩炒飯

可升級至
葡式香烤乳豬件併脆皮咸豬手 +$50

原味葡撻-兩件
Portuguese Egg Tarts (2 pcs)

飲品兩杯
Drinks (2 Glasses)

好味指數 3.5/5 🍭🍭🍭🍬
{沙律新鮮大盤 炒飯既咖哩味唔算好濃 裡面有葡腸和菠蘿粒 等...最上面有3粒蝦 蝦肉爽口 +$50可升級有葡式香烤乳豬件併脆皮咸豬手 擺盤不美觀 乳豬外皮香脆 肉質嫩口 而脆皮咸豬手 外皮太硬而且厚 肉某D位很乾
葡撻酥皮食落層次不夠分明 中間既部份較甜}

法國紫玫瑰花茶(熱) $58
FRENCH PURPLE ROSE
BUDS TEA (HOT)
好味指數 4/5 🍭🍭🍭🍭
{生日優惠送花茶 我選了玫瑰花茶 玫瑰超香 入口清新}
曾幾何時,每個月都會幫襯亞蘇爾最少2次以上,無論係堂食或經OpenRice外賣自取都好,我同家人都會期待下次再幫襯。記得疫情嚴峻的時候,亞蘇爾有一段時間需要暫停營業。由嗰刻起,我同家人亦轉往其他繼續營業的餐廳,就算恢復營業後,都甚少幫襯。今日星期日,同家人出去買嘢前,特別先到Yoho Mall亞蘇爾幫襯午餐。菜式的選擇較過往少咗好多,另外,我地到達餐廳的時間為下午2點半至3點,當時亦無任何下午茶的選擇。最後我地揀咗2款澳門豬扒包,加咗個馬介休炒椰菜,及一杯飲品。經典豬扒包及葡國腸松露芝士豬扒包,份量都好足夠,豬扒都夠晒大塊,加埋蕃茄生菜,而豬仔包亦好夠脆,而伴菜薯角亦都好味。馬介休炒椰菜,本身呢道菜的馬介休魚係有小小咸,整體夠香亦美味。雖然食品選擇少咗,不過食物的味道及質素保持,希望亞蘇爾可以慢慢加強食物的選擇。

經典豬扒包伴薯角
葡國腸松露芝士豬扒包伴薯角
馬介休炒椰菜
  • 辣肉腸松露芝士豬扒包
2022-07-07 212 瀏覽
佢都有兩間分店,而開左咁耐第一次食😳今次同屋企人食,野食比我想像中大份,岩哂同屋企人share 食。但我覺得散叫價錢同set應該差唔多,佢都比較平民價。我地叫左4人套餐,價錢唔記得mark低😂好似大約$988,不過野食都好多。🆂🅷🅰🆁 🆆🅸🆃🅷 🆈🅾🆄 -🥚 焦糖蛋撻侍應有問我地餐前定餐後上,因為太餓所以叫佢上左先😂蛋撻上手少少餘溫,但咬落去好熱,好有奶香味,同埋蛋撻皮都夠鬆脆,不過就對我嚟講有啲甜。🍟 特色小食拼盤裡面有雞翼、薯蓉、薯角,同散叫嘅小食拼盤有少少唔同,味道中規中矩,比較咸身,雞翼幾好食,佢係單骨雞翼,唔會食到好麻煩,雖然佢係炸嘅煮法,但唔會太油。🆂🅴🅴 🆈🅾🆄…📍 元朗元龍街9號形點1期2樓2056號舖📍Branch Store尖沙咀𝖂𝖊𝖑𝖈𝖔𝖒𝖊 𝖘𝖍𝖆𝖗𝖊 𝖞𝖔𝖚𝖗 𝖋𝖊𝖊𝖑𝖎𝖓𝖌𝖘 ✍🏻

🆂🅷🅰🆁 🆆🅸🆃🅷 🆈🅾🆄

🥚 焦糖蛋撻

🍟 特色小食拼盤

🆂🅴🅴 🆈🅾🆄…
📍 元朗元龍街9號形點1期2樓2056號舖

📍Branch Store
尖沙咀

2022-07-02 167 瀏覽
呢間澳門菜開左好耐,之前食過幾好食,但係野食選擇比較少,所以好耐沒食。今次黎到7點幾,唔洗等位,直接就可以入座。兩個人叫左3樣野,首先叫左個澳葡小食雙拼,即係手打墨魚球同馬介休薯波。墨魚球都幾彈牙,兩樣都炸得脆,味道都唔錯~之後叫左之前食過覺得好食既葡式牛肝菌芝士焗鴨肉飯,佢係偏濃味既,而且幾惹味。但今次嗰飯焦就唔得,硬而唔脆,有啲失準。最後食埋澳門經典豬扒包,份量真係好大。嗰包烘得好脆,豬扒爽口,調味都唔錯。配左沙律就fresh 好多,但薯角就唔夠脆。P.S 店員服務好好,好nice,值得一讚。
今次黎到7點幾,唔洗等位,直接就可以入座。
澳葡小食雙拼

葡式牛肝菌芝士焗鴨肉飯

澳門經典豬扒包

P.S 店員服務好好,好nice,值得一讚。
2022-06-24
澳門經典豬扒包
2022-06-18 223 瀏覽
入去時 我話3大1小 見到有張卡檯,我話坐卡枱跟住個reception 男侍應 就目口目面話,坐卡檯無得用bb 椅,但佢並唔似溫馨提示,係明顯比面色我睇 我話ok 我B 唔洗BB 椅,中間一直無野,我將BB 車泊係一個唔阻佢哋嘅地方,其他侍應其實好正常,期間我b 無嘈無發出聲應,touchwood 好合作,到我想走,因為阿B 訓咗,我將BB 推去卡檯邊 想等屋企人抱起b 就抱上車,就被呢位h侍應用大聲惡嘅態度話我唔可以泊架車係個個位,當時我就即刻抱B 上車,前後無一分鐘,跟住我無出聲,其實呢位仁兄需唔需要咁樣,我都走la ,以後唔會幫襯,食物正常,但態度好差。
入去時 我話3大1小 見到有張卡檯,我話坐卡枱
以後唔會幫襯,食物正常,但態度好差。
今日經過元朗形點,就想試試這間葡國菜,我們到達的時間是下午茶時段,不是太多人便不用等位了。餐廳環境不錯,有落地玻璃,以木色為主的裝修感覺清新優閒。在澳門旅遊,必食豬扒包,在這又怎能錯過,我們三人點了三款不同食物一齊分享,除了豬扒包外,我們還點了一個焗豬扒飯和肉酱意粉。份量是比較合理的。豬扒包有一塊又大又香脆鬆軟的豬扒配以蕃茄和生菜,調味不會太咸,整體感覺很滿足;焗豬扒飯亦非常出色,豬扒鬆軟之外,配以蕃茄和洋蔥而成的醬汁,令人胃口大開,肉酱意粉的醬汁亦調味恰當,意粉不會過軟或過硬,每個餐還包一杯飲品,總結這間餐廳食物質素好,服務亦不錯,下次會再光顧

餐廳環境不錯,有落地玻璃,以木色為主的裝修感覺清新優閒

2022-05-30 403 瀏覽
好耐無入元朗行街,入元朗Yoho Mall 行吓。見到呢間葡國菜,加上呢兩年都冇去過澳門食葡國菜,見到呢間亞蘇爾Azores餐廳就入咗去食,估唔到有驚喜!睇Menu唔算多嘢揀,單點嘅主食得10樣8樣。計過條數如果嗌兩個主食再叫多一個小食俾多少少就同二人餐差唔多價錢,所以結果嗌咗二人餐。二人餐包咗餐湯,有四樣嘢嘅小食拼盤,脆皮豬手,飯或意粉其中一樣,我哋揀咗黃金咖喱炒飯,同埋兩杯fruit punch。如果想食燒乳豬都可以加錢轉~是日餐湯 - 南瓜濃湯南瓜味幾濃,食到南瓜蓉,真材實料,湯即算棉滑,而且唔算好甜,唔錯~小食拼盤芝士脆豬包- 呢個包好好食,下次可以試吓佢個豬扒包,好少食到咁香脆鬆化既包,不過佢鋪響面嘅芝士就略嫌唔夠,加上佢揀嗰隻芝士味比較清淡,唔係好夠味。墨魚球- 墨魚球可口彈牙,鮮味好夠,點辣醬又好夾,最鍾意呢啲香口野。芝士馬介休薯球- 佢地將mozzarella 芝士融入於馬介休球內,同餡料混埋一齊,可以食到半溶芝士的軟滑,有少少拉絲嘅效果,炸得亦非常酥脆,外脆內軟,推介推介。辣蝦柚子沙律- 呢個無咩特別葡萄牙脆皮鹹豬手呢個係近期食過最好味既豬手,佢嘅外皮好脆,出面唔少餐

睇Menu唔算多嘢揀,單點嘅主食得10樣8樣。

是日餐湯 - 南瓜濃湯

辣蝦柚子沙律- 呢個無咩特別

葡萄牙脆皮鹹豬手
呢個係近期食過最好味既豬手,佢嘅外皮好脆,出面唔少餐廳都做到太硬,呢間就唔會,輕輕一咬就可以斷開,脆皮效果做得非常出色。另外佢調味係剛剛好,唔會死咸,好值得再食!同埋佢個薯角都好好食。

葡國腸菠蘿蝦咖喱炒飯

葡國腸菠蘿蝦咖喱海鮮炒飯
呢個係重口味之選,鍾意食咖喱嘅人真係要叫,出面好多餐廳剩係得隻色,完全冇味,呢間咖喱味好重,但係又唔會過左龍,好惹味~同埋二人餐份量黎講,佢個份量算好多~

fruit punch
正常味,不過佢加咗薄荷葉,幾清新

本身想嗌埋佢個葡撻試吓,不過實在太飽唯有下次啦。
2022-05-17
葡國腸菠蘿蝦咖喱炒飯
2022-05-22 310 瀏覽
山長水遠入到元朗,諗住搵間好嘢食,咁啱經過間葡國菜諗住咁耐冇食葡國菜,咪入去呢間試吓掂唔掂囉,食完就知賴嘢啦。嘢又唔好食,服務態度又差,完全唔需要再考慮會唔會返轉頭,答案一定係NO,全部人都黑口黑面,連個經理都係咁,不知所謂,都唔知個經理點樣教人,不過都係連自己都做唔好,點去教人,好心就換過晒啲人啦。成班人都超級冇禮貌,都未試過食飯食到咁嬲㗎,今次真係一次極差嘅食飯體驗。奉勸大家千祈唔好嚟呢間野食嘢。
2022-05-07 277 瀏覽
食物份量足夠,賣相吸引。豬手做得幾好,幫你切埋,勁香。二人餐大概500蚊,份量兩個男人食就差唔多,一男一女食就好似太多。不過講性價比就唔錯,味道都好好。杯雜果賓治都好飲。
食物份量足夠,賣相吸引。
豬手做得幾好,幫你切埋,勁香。
不過講性價比就唔錯,味道都好好。杯雜果賓治都好飲。
2022-04-20 334 瀏覽
➸ 𝐌𝐚𝐜𝐚𝐧𝐞𝐬𝐞 𝐝𝐮𝐜𝐤 𝐫𝐢𝐜𝐞 𝐰𝐢𝐭𝐡 𝐩𝐨𝐫𝐜𝐢𝐧𝐢 𝐚𝐮-𝐠𝐫𝐚𝐭𝐢𝐧 葡式牛肝菌芝士焗鴨肉飯 ($88)焗鴨飯是葡萄牙傳統菜式😋,不是平常吃的紅汁/白汁/葡汁焗飯。黑黑的飯粒顆粒分明、煙韌彈牙,有點像糯米飯😆。牛肝菌和芝士香濃四溢 ,份量不算多的鴨肉肉質不會硬亦很香👌🏻。這個焗飯甜甜咸咸的,比較具特色!➸ 𝐒𝐩𝐚𝐠𝐡𝐞𝐭𝐭𝐢 𝐰𝐢𝐭𝐡 𝐜𝐡𝐨𝐫𝐢𝐳𝐨, 𝐛𝐥𝐚𝐜𝐤 𝐭𝐫𝐮𝐟𝐟𝐥𝐞 & 𝐬𝐡𝐫𝐢𝐦𝐩 𝐫𝐨𝐞 十月初五蝦子松露意大利麵 ($88)黑松露和忌廉醬就是絕配😛!這個意大利粉相當之creamy🤤,而且忌廉和黑松露味相當突出。可是美味的東西就是肥😂,這個意粉頗油又頗膩,感覺吃了好多脂肪。 不過的確幾好吃😛😛~ 另外好奇為何它叫十月初五~➸ 𝐒𝐩𝐚𝐠𝐡𝐞𝐭𝐭𝐢 𝐛𝐨𝐥𝐨𝐠𝐧𝐞𝐬𝐞 𝐰𝐢𝐭𝐡 𝐰𝐢𝐥𝐝 𝐧𝐮𝐬𝐡𝐫𝐨𝐨𝐦𝐬 & 𝐜𝐡𝐨𝐫𝐢𝐳𝐜 葡國腸野菌肉醬芝士意粉 ($88)這款意粉就像鴛鴦意粉般,有肉醬亦有忌廉的部份😋,很適合我這個什麼都想食的人~ 本來以為會有一條或者是一段葡國腸,結果吃完整個意粉都看不到他的蹤影😆,我猜他的肉醬就是用葡國腸做的吧?肉醬、芝士和忌廉三

這款意粉就像鴛鴦意粉般,有肉醬亦有忌廉的部份😋,很適合我這個什麼都想食的人~ 本來以為會有一條或者是一段葡國腸,結果吃完整個意粉都看不到他的蹤影😆,我猜他的肉醬就是用葡國腸做的吧?肉醬、芝士和忌廉三個肥材料都很香🤤。這一樣是頗油又頗膩,但又很好吃的一個意粉😂。

➸ 𝐏𝐨𝐫𝐭𝐮𝐠𝐮𝐞𝐬𝐞 𝐞𝐠𝐠 𝐭𝐚𝐫𝐭 經典原味葡撻
葡撻用紙袋盛著,即使回到家才品嚐,葡撻的皮仍然能夠保持酥脆香口!能夠吃到葡撻皮的層次🤤~ 至於蛋的部分,有蛋香和滑溜溜的。沒有因為是外賣葡撻而遜色!
外賣自取
2022-04-17 218 瀏覽
亞蘇爾澳門菜🇲🇴元朗形點一期二樓2056舖—————————經典葡撻($15)8.5/10幾好味,帶少少焦糖味,不過不喜歡吃甜食的人可能會覺得偏甜。—葡式牛肝菌芝士焗鴨肉飯($88)6.5/10飯偏乾,但味道ok,似炒糯米飯。牛肝菌有少少苦,而且加了些少pizza hut個種芝士粉,本身不是很吃得慣,感覺怪怪地。鴨肉是鴨肉絲,不是太食到鴨肉味。—葡國辣肉腸炒雜菜(套餐加$25)5/10沒咩味道,似烚菜,拿咗去點辣椒汁後覺得幾有趣。辣肉腸食落似廣東臘腸混合pepperoni。—溫泉火山口葡國雞芝士焗飯($88)7.5/10溫泉蛋加葡汁意外地令人有驚喜,雞肉份量十分充足,頗好食。但似乎本身食材質素一般。芝士有拉絲。—芝士馬介休薯球(套餐加$25)7.5/10辣椒汁頗特別,值得一試,點其他餸都頗有風味。薯蓉足料,真材實料。—————————整體推薦:⭐️⭐️⭐️適合未試過澳門菜或好耐沒食想食
亞蘇爾澳門菜🇲🇴
元朗形點一期二樓2056舖
—————————
經典葡撻($15)8.5/10
幾好味,帶少少焦糖味,不過不喜歡吃甜食的人可能會覺得偏甜。

葡式牛肝菌芝士焗鴨肉飯($88)6.5/10

葡國辣肉腸炒雜菜(套餐加$25)5/10