2019-10-29 118 瀏覽
是日跟幾位好耐無見的好姊妹約出嚟食飯,行過見到有間新開的餐廳,見佢個名寫有個泰字都個係食泰菜,行埋去睇吓個Menu,門口的店員熱情介紹,先知原來係食泰西Fusion菜。我哋四個其實係被餐牌上的甜品吸引咗,店員話佢哋的甜品芭菲唔係用忌廉做而係用Greek Yogurt雪糕做,我哋呢啲怕肥嘅女人,仲唔雙眼發亮。點知原來唔止甜品,其他菜式都有驚喜。首先,我哋叫咗最愛食的生蝦竟然用shooter上,大廚仲建議食得辣就成杯啪!啪完1杯又1杯連汁都飲埋,辣得好過癮!跟住叫咗個泰式香葉肉碎羽衣甘藍包,生菜包就食得多,無諗過可以用羽衣甘藍包,味道又好夾,感覺健康咗又抵食咗,因平時屋企買羽衣甘蓋菜都好貴。(上枱好香掛住食無影到相,要在其他食物相中Crop出嚟!)之後叫咗個店員推介的泰式船河,話個湯底係自己熬同個粉係泰國直接送嚟的新鮮粉,果然個湯真係好好味仲唔口渴,成碗飲曬,個粉都好滑,好味!仲叫咗個泰式紅咖哩虎蝦意粉,呢個岩食得辣的朋友,我唔係太食得辣,但上枱香,喜歡辣的朋友覺得好惹味!食到慶喜再叫多個冬蔭公手拉薄餅,唔好睇少佢,好食到我自己一個人食咗3件.....我條腰......!!!最後,到期待了
泰式生蝦刺身

泰式香葉肉碎羽衣甘藍包

蝴蝶腩船粉

紅咖喱虎蝦意大利粉

冬陰功手拉薄餅

最後,到期待了很久的甜品出場,一口氣叫咗5款!
加入Frozen yogurt的芒果椰汁糯米飯芭菲!最正係糯米飯好煙韌,同Frozen yogurt又幾夾!
芒果椰汁糯米飯乳酪雪糕芭菲
仲有呢兩杯芒果乳酪雪糕芭菲同士多啤梨芭菲,一擺上枱癲咗咁係咁影相,最鍾意佢係用Greek Frozen Yogurt做,酸度夠又開胃,最緊要無咁大罪惡感。
士多啤梨乳酪雪糕芭菲
芒果乳酪雪糕芭菲
仲有杯椰香奶凍配荔枝雪芭,老老實實本人不嬲對奶凍麻麻,係朋友唔食得雪糕就叫嚟食,試咗一啖,淡淡冰涼的荔枝香融喺椰香飄飄的幼滑creamy的奶凍之上,我竟然食到心心眼,一吃愛上。
椰香奶凍配荔枝雪芭
仲有個Lime Cheesecake,本身已經有青檸香,再附上半粒炸過的青檸俾我哋搾少少青刌汁上去一齊食,好清新,而且cheesecake質地好好,肥到傻咗都要kill埋佢。
Lime Cheesecake
最後仲叫咗杯氮氣冷泡檸檬茶,好有維他檸檬茶feel,但更幼滑,一粒冰都無飲到底都好濃檸檬茶咪,果然有料到。

氮氣冷泡檸檬茶

整體嚟講呢餐飯好有驚喜,大家都食得好滿意,仲約咗下次聚會都要嚟呢度,因為本餐牌好鬼靚,樣樣食物都好吸引好想試,而且環境都好靚,一定會再來!
2019-10-28
泰式生蝦刺身