餐廳: 天 · 悠蔬食
資訊:

2024-03-26 29 瀏覽
平時出街食飯都係大魚大肉多,好少光顧素食餐廳,總覺得素食餐廳嘅食物種類選擇少,而且以中式餸菜為主。今日我同朋友去咗荃灣呢間素食餐廳食晚飯打破咗我對素食餐廳嘅刻板印象。一入到餐廳見到餐廳設計好夢幻,牆身擺放咗不同嘅公仔,中間天花板仲懸掛咗好多熱氣球,好適合用黎打卡。而且,餐廳環境舒服,係約朋友食飯傾計嘅好地方。餐牌上有好多不同種類嘅料理。我地叫咗兩個晚市套餐,跟餐各自叫咗杯蘋果蘆薈冰茶,而主菜分別係:金沙羊肚菌露筍燴扁意粉配金沙腐皮卷($198)賣相好趣緻,意粉上上面擺放咗一舊「雞髀」,拆開後發現原來係腐皮卷!扁意粉配鹹蛋黃醬,加上好多金沙羊肚菌同露筍,味道吸引!風乾蕃茄野菜松子燴意大利飯配天婦羅美國蘆筍($188)番茄醬非常濃郁,番茄甜甜酸酸好醒胃!飯入面有好多菇菌,義大利飯唔會怕太硬,飯入面嘅松子同天婦羅蘆筍好香脆,配飯食帶黎豐富口感。而呢間素食餐廳都有好多甜品選擇,我地加錢叫咗:赤莓紅蓮(加$38)好精美嘅士多啤梨撻!撻嘅餅皮好鬆脆,一片片嘅草莓鋪喺撻上面,水果都新鮮,好好味。宇治抹茶千層班戟(加$28)蛋糕都算大件,抹茶味香濃,層層疊疊嘅千層蛋糕好吸引!今晚同朋友喺素食餐廳食野,

金沙羊肚菌露筍燴扁意粉配金沙腐皮卷($198)
金沙羊肚菌露筍燴扁意粉配金沙腐皮卷

風乾蕃茄野菜松子燴意大利飯配天婦羅美國蘆筍($188)
風乾蕃茄野菜松子燴意大利飯配天婦羅美國蘆筍

而呢間素食餐廳都有好多甜品選擇,我地加錢叫咗:
赤莓紅蓮;宇治抹茶千層班戟

赤莓紅蓮(加$38)

宇治抹茶千層班戟(加$28)
蛋糕都算大件,抹茶味香濃,層層疊疊嘅千層蛋糕好吸引!

今晚同朋友喺素食餐廳食野,估唔到都可以食到款式多樣嘅主食同甜品,打破咗我對素食餐廳嘅刻板印象~
蘋果蘆薈冰茶

2024-03-18