2019-04-14 83 瀏覽
今日同朋友去到旺角做啲嘢,去到都唔知食乜嘢好,又想靜靜地食打邊爐,就去左去旺角地鐵站出咗去一兩分鐘就到嘅夫妻沸片打邊爐了。佢地有不同既台式鍋底揀,以台式傳統湯底為主,再配以不同種類既火鍋配料,讚好!雙併鍋今次叫左麻辣鍋同埋酸菜白肉鍋雙併。估不到十分之足料,麻辣鍋配料十足仲附上好多塊鴨血,酸菜白肉仲十分之足料添,淨係湯底都令大家好飲好食又滿足,正!手切牛小排雖然要咗細份,但其實上到枱都有大大碟厚切。手切牛入口即溶同彈牙,香口有牛味,牛魔王首選。走地滑雞件(半隻)非常之新鮮有肉味,應該不是雪藏雞來的。亦是滿足食肉獸既之選。團團圓圓(四併丸)又一碟大碟抵食之選,每一款丸都有兩件,蝦丸隻隻𥚃便都有一些蝦肉,墨魚丸也不錯的,正!野生竹笙唔好睇少這個配菜,可以做到又爽脆又香口的竹笙是不易的,佢就係正正做到呢一樣了!扇貝(四隻)我們還叫了原隻上既扇貝,十分之鮮味。估唔到呢度啲海鮮都幾好食喎!鮮桔綠茶,茉莉綠茶最後叫了一杯每人一杯特色綠茶,其實除了綠茶之外這裏的珍珠奶茶也是很著名的,為這一餐畫上完美嘅句號。

雙併鍋
雙拼煱

手切牛小排

走地滑雞件(半隻)
走地滑雞件

團團圓圓(四併丸)
團團圓圓

扇貝(四隻)