2019-06-28 200 瀏覽
有一日返完工係佐敦經過見到呢間餐廳,睇完個名load左幾秒原來冚棒唥係咁寫!餐廳個英文名仲要係用左廣東話拼音 ham6baang6laang6,咁得意搞鬼,無理由唔入去試下一入到去有煥然一新嘅感覺,係佐敦舊樓林立嘅地方,竟然有咁嘅小清新cafe餐廳入面擺左幾盆蘭花,牆上面掛左啲以食物為題材嘅油畫,令成個感覺好artistic,好似入左個Art Studio咁,好適合飲住杯咖啡、睇下書咁過番個悠閒嘅下午Menu上面選擇唔算好多,不過cafe係咁架啦,貴精不貴多嘛!我最後揀左三樣野食,一個Rice Burger, 一個意粉同一杯 Cold & Round (飲品)。對於好似我咁中意食飯嘅飯桶黎講,飯堡係好偉大嘅發明,因為可以滿足到我想食Burger 嘅慾望,又有得食飯,所以我決定要食下!.有睇過《食神》呢套戲嘅人應該唔會對「黯然銷魂飯」陌生,呢個名好似已經正式代表左叉燒煎蛋飯咁餐廳呢個「黯然銷魂飯堡」果然無令我失望,好食過好耐以前m記出個個「飯Tastic」好多!兩片飯入面有菜粒同菇粒,淨係個飯都好夠味,配合入面夾住嘅兩大塊叉燒、煎蛋同幾條菜心,食一啖已經好似食緊一碟飯咁,我都想學家燕姐咁
有一日返完工係佐敦經過見到呢間餐廳,睇完個名load左幾秒

餐廳呢個「黯然銷魂飯堡」果然無令我失望,好食過好耐以前m記出個個「飯Tastic」好多!兩片飯入面有菜粒同菇粒,淨係個飯都好夠味,配合入面夾住嘅兩大塊叉燒、煎蛋同幾條菜心,食一啖已經好似食緊一碟飯咁,我都想學家燕姐咁大叫:「好好味呀~」上碟除左個飯堡,仲有粗薯條同黑醋汁沙律,都幾夠飽!唯一麻煩少少係個飯堡好juicy,食完要抹下手,如果有附送濕紙巾一張就好啦

黯然銷魂飯堡

另一個主菜我揀左慢煮溫泉蛋卡邦尼意粉,相比起街外嘅卡邦尼意粉,呢個調味淡啲,我鍾意佢個溫泉蛋好滑,配上煙肉條同意粉,yummy! 唯一美中不足係個size偏細,男朋友食完唔係好夠飽

63度慢煮卡邦尼意大利粉

Cold & Round 系列就係平時去飲酒個種 “On Rock” 咁,我揀左椰奶泰式紅茶冰,姐係椰奶on泰式紅茶Rock
,上枱時椰奶同紅茶冰係分開嘅。

椰奶泰式紅茶冰

店員教左我地正確嘅飲用方法,就係將暖暖地嘅椰奶倒入紅茶冰,攪下攪下舊冰就會慢慢溶,再攤一攤,就會變成泰式奶茶,睇住個過程真係好療癒!

椰奶泰式紅茶冰

味道方面,椰奶味好濃,淡淡地,唔會好甜,幾啱用黎配件cake

因為店面唔算大,所以枱同枱之間距離都比較近,不過因為我早食飯,餐廳唔算好full,咁都算ok
有一樣野可以改善,就係張枱比較細,我地唔係叫左好多野食,但係張枱已經滿左,如果張枱大少少就好啦!
總括黎講,呢間餐廳環境、食物、服務都好,會再encore!
2019-06-26
63度慢煮卡邦尼意大利粉