2022-09-16 168 瀏覽
幾年沒有去三聖食海鮮,見暑假尾聲,跟仔仔們去食返餐海鮮餐,為暑假劃上句號。原本早一晚訂了興記,後來看到近年來食評好差,就改去這間食評好好的老店一試。環境預咗係茶餐廳,但最慘是有幾隻XX陪伴我左右,全餐也忙著跟牠們玩追逐遊戲。我們在發記買了5款海鮮到此加工。先講吓煮得好味菜色:椒鹽瀨尿蝦,脆蒜惹味,肉質幼嫩鮮甜。脆皮鮑魚,薄薄脆皮包住彈牙鮑魚。跟住講吓煮得普通的菜色:辣酒煮花螺我們要了小辣,這方面做得好好,真的是微辣,人人都食到,但有個問題係螺完全不入味,但螺本身有鮮味,可以出來後自行加汁吃。煮得差的菜色出場:豉椒炒聖子,店員說加米粉底好好味,當然就加咗,但唔好味,既不脆,也不淋滑,加上豉椒汁太杰也不容易讓米粉入味。聖子軟硬適中,但欠鮮味,也有可能跟聖子本身有關。米粉底另加$80最失望的菜色出場了蛋白蒸蟹無論是蟹或蛋白都完全沒有味,唔通唔記得落鹽?蟹肉也不滑可憐了兩隻最大的花蟹($380一斤)唯一可取之處是蛋白好滑唯一在餐牌叫的菜色是椒鹽鮮魷鮮魷欠鮮味,粉略厚,好惹味,但略咸小店招呼算唔差,但由於環境和味道,我下次還是食另一間吧!PS 由於openrice說內容含嚴重指控,因此用XX代替

我們在發記買了5款海鮮到此加工。

先講吓煮得好味菜色:

椒鹽瀨尿蝦,脆蒜惹味,肉質幼嫩鮮甜。

脆皮鮑魚,薄薄脆皮包住彈牙鮑魚。

跟住講吓煮得普通的菜色:

辣酒煮花螺
辣酒煮花螺

煮得差的菜色出場:

聖子軟硬適中,但欠鮮味,也有可能跟聖子本身有關。

米粉底另加$80

最失望的菜色出場了

蛋白蒸蟹無論是蟹或蛋白都完全沒有味,唔通唔記得落鹽?
蟹肉也不滑
可憐了兩隻最大的花蟹($380一斤)
唯一可取之處是蛋白好滑

唯一在餐牌叫的菜色是椒鹽鮮魷
椒鹽鮮魷

鮮魷欠鮮味,粉略厚,好惹味,但略咸

小店招呼算唔差,但由於環境和味道,我下次還是食另一間吧!

PS 由於openrice說內容含嚴重指控,因此用XX代替。
2022-08-28
椒鹽鮮魷