呢排天氣涼左少少,心思思想食火鍋。經過見到呢間台式火鍋居然有午市一人一鍋套餐,價錢唔貴就即管試試。門口乾淨企理,行一條樓梯落地庫。冷氣超凍,天花掛滿燈籠,裝修很有中國特色,枱與枱之間距離充足,令人坐得頗舒服。點知見到d台式套餐仲吸引,結果叫左兩個台式套餐加兩個小食試試。真係估我地唔到。套餐有四款,配自家製飲品或加$13升級至台式特飲,也可加錢要台式小吃。落單用App落。美國肥牛配自家製滷肉溏心蛋飯 $78+10%碟肥牛冇乜色水看似冇味,但係原來已調好味,食落全不油膩不韌。伴碟有一些金菇仲有兩舊超脆既油炸鬼增加口感。滷肉肥瘦相間,很淋,滷得很入味,送飯一流。半隻溏心蛋超正,外咸內甜,入口即融。套餐包左一小碟前菜,分別係白蘿蔔兩塊同青瓜兩塊,醃得甜甜地,香脆可口。這個分量配上這個價錢,抵食!美容養顏花膠雞濃湯 $88+10%其實我地係被這個花膠餐吸引。花膠有三塊,唔係厚身個d,但係煲得夠淋好滑。雞塊有十舊左右,有雞胸亦有雞脾對上既肉,連雞胸都算嫩。個湯味道不錯,如果不連雞皮煲少d油會更好。特別一提湯入面有一條好長的娃娃菜,新鮮健康。拌麵超正,好少食到台式拌麵係咁有咬口,煙煙韌韌。味道少少辣

美國肥牛配自家製滷肉溏心蛋飯 $78+10%
美國肥牛配自家製滷肉溏心蛋飯

這個分量配上這個價錢,抵食!

美容養顏花膠雞濃湯 $88+10%

美容養顏花膠雞濃湯

拌麵超正,好少食到台式拌麵係咁有咬口,煙煙韌韌。味道少少辣,好惹味!大推!配上半隻溏心蛋超正,外咸內甜,入口即融。

套餐包左一小碟前菜,分別係一塊麻辣嫩鴨血加一塊豆腐。

追加了兩個小食,分別為麻辣嫩鴨血(台灣直送)及黃金魚皮。

麻辣嫩鴨血

麻辣嫩鴨血 +$25+10%

嫩鴨血有兩大一小塊,非常新鮮爽脆, 麻辣只是小辣,味道不錯。

黃金魚皮

黃金魚皮 +$25+10%

呢個黃金魚皮不得了,份量不少,塊塊魚皮厚身但超級香脆,那個咸蛋黃汁調校得剛好不過咸!必點之選!

特飲怎可以不叫珍珠奶茶呢?我地兩款珍珠奶茶都叫左。

焙火鐵觀音珍珠奶茶(凍) 御翠烏龍珍珠奶茶(凍)

焙火鐵觀音珍珠奶茶(凍) +$13+10% 御翠烏龍珍珠奶茶(凍) +$13+10%

珍珠奶茶叫左少甜少冰,真係好少甜。茶濃奶滑,珍珠煙韌有咬口。不過兩杯茶味道差不多,我們分唔到。

$133食到兩個人飽飽。食物好食,座位舒適,大推自家製滷肉溏心蛋飯,拌麵同黃金魚皮!
2020-09-23
麻辣嫩鴨血
黃金魚皮
焙火鐵觀音珍珠奶茶(凍) 御翠烏龍珍珠奶茶(凍)