2019-08-25 398 瀏覽
朋友約了我到灣仔請食晚飯, 帶我到Misu Seafood Cuisine 吃海鮮晚餐。 𨋢門一打開見到有個很大的魚缸養了很多新鮮海鮮,店內環境燈光柔和, 非常有情調的一間餐廳。 餐牌上有套餐和散叫, 我們揀了精選套餐$288一位(時令野菜沙律, 刺身三款,空運即開生蠔兩隻, 新鮮立魚湯伴鮮蜆,活鮮蟹鮑魚汁焗飯, 是日甜品), 見到價錢抵食,所以點了這一款。時令野菜沙律~ 沙律菜好新鮮,清新健康。刺身三款~ 有三文魚,甜蝦和劍魚腩, 三款刺身都很新鮮, 劍魚腩和三文魚很肥美,甜蝦鮮甜。空運即開生蠔兩隻~ 即開生蠔特別新鮮, 蠔味很濃, 海水味很重。新鮮立魚湯伴鮮蜆~ 白雪雪的魚湯, 入口很滑, 飲到又鮮甜的魚味, 每一碗有一隻大蜆。活鮮蟹鮑魚汁焗飯~ 餐廳當晚沒有蟹,所以用龍蝦代替, 龍蝦肉爽甜彈牙, 配上用鮑魚汁焗的飯, 食落特別鮮味又香。是日甜品~ 火龍果雪葩, 甜甜酸酸,非常清新。朋友升職請食飯特別開心,今次他揀了這間餐廳,食物質素高質,地方舒適。 食材非常新鮮,我見到師傅在魚缸裏拿出海鮮, 再入廚房烹調, 感覺特別用心。
朋友約了我到灣仔請食晚飯

時令野菜沙律~ 沙律菜好新鮮,清新健康。
時令野菜沙律

刺身三款 & 空運即開生蠔兩隻

空運即開生蠔

新鮮立魚湯伴鮮蜆

活鮮蟹鮑魚汁焗飯

是日甜品~ 火龍果雪葩, 甜甜酸酸,非常清新。
是日甜品

2019-08-21