2024-01-15 254 瀏覽
同朋友係奧海城行街,見到金子半之助,好有日本feel既餐廳,朋友話呢間D天丼好好味,思鄉病又發作,就即刻沖入去開放式廚房,好似omakase,枱與枱之間都寛落,坐得舒服,播住輕鬆音樂,好relax.餐牌有期間限定真係有種無可抗拒既魔力,仲要連續8届拿獎叫左牡蠣車海老天丼,迷你天丼&稻庭烏冬,轉左軟殼蟹.黑豆茶,特別清香好味,又可以解腻.牡蠣車海老天井,牡蠣肥美飽滿,好鮮味,外層酥脆,真係名副其實既外脆內軟,有2只超巨型大蝦,有成只碟咁長,炸得鬆化,蝦肉彈牙,仲有小柱魷魚天婦羅餅,炸莢豌豆,海苔天婦羅,炸溫泉蛋好特別,督開熔岩蛋漿同煙煙韌韌既珍珠米混合,超級好食,跟餐仲有濃濃麵豉湯,超豐富. 傳統做法的天丼會把新鮮炸起的食材放上飯面,然後再均勻淋上天丼醬汁,目的是要每件天婦羅都能沾上醬汁。所以天丼的天婦羅並不像一般天婦羅脆口,而追求的是每件天婦羅都能適量沾有醬汁。而金子半之助使用古早秘傳醬汁,更能重現江戶時代風味。迷你天井&稻庭烏冬,轉軟殼蟹,一次過可以有飯有麵,呢個配搭真係好好,有軟殼蟹,菇菌,南瓜,海苔,莢碗豆,溫泉蛋,軟殼蟹炸得好鬆軟,啖啖肉,肉質鮮甜,其他天婦羅一樣炸得好出色.
牡蠣車海老天丼&迷你天丼+稻庭烏冬
牡蠣車海老天丼
味噌湯
車海老天婦羅
迷你天丼&稻庭烏冬,轉軟殼蟹
可加鰹魚花,海藻,天婦羅碎
稻庭鳥冬食法好特別,跟自己喜好可加鰹魚花,海藻,天婦羅碎,溫泉蛋,我就全部加晒,覺得湯底更加清新鮮甜,麵質煙韌滑溜,好好食.忍住要encore溫泉蛋同海苔天婦羅,外脆內軟,一D都唔油膩好出色。而且金子半之助採用日本特製高級胡麻油, 胡麻油製成的天婦羅芳香撲鼻及色澤會較深。整體絕對不比我在日本食到的差, 啱晒思鄉病的我們!
2024-01-09
牡蠣車海老天丼&迷你天丼+稻庭烏冬