2021-04-17 12 瀏覽
成日聽到大埔嘅朋友提起有間cafe 叫做homeland小店個環境幾好 嘢食又好食 但係我住九龍區又好難去到大埔 佢原來有分店喺美食林立嘅大角咀 咁啱又有朋友約我食午餐 上網見到啲評價都唔錯 我就決定去食個lunchLunch Menu 望落個價錢都好優惠 已經包左餐湯同埋飲品 我同朋友叫左2個lunch set同埋2份小食紫薯餐湯(跟餐)叫完野食 第一樣送上黎就係呢個帶有粉紫色既湯 飲落係濃厚西湯既style 有淡淡既紫薯味道 鹹淡適中 估唔到紫薯都可以做成西湯 好驚喜煙肉蛋安格斯牛漢堡 $88個漢堡係超級大個 塊安格斯免治牛扒 好juicy 職員好細心咁問要幾多成熟 我揀咗五成 切開係粉嫩嘅粉紅色 個煎蛋係太陽蛋食落成個burger唔會好乾 不過如果會有多點醬汁就更加好啦香煎西班牙伊比利亞豬肩肉配薯菜 $128豬肩肉可以揀9成熟或者全熟 我選擇九成熟 一切開見到非常輕微嘅粉紅色 咬落肉質非常爽口 有些許海鹽喺表面 唔會太鹹 調味岩岩好配菜係薯條加茄汁 都係好味既粗薯條 再加上有黑橄欖同翠肉瓜 仲有少少微酸酸菜 幾有意大利既特色<追加小食> 脆炸粗直薯條配黑松露蛋黃醬 $48因為我冇
成日聽到大埔嘅朋友提起有間cafe 叫做

<追加小食> 脆炸粗直薯條配黑松露蛋黃醬 $48

<追加小食> 脆炸粗直薯條配黑松露蛋黃醬

因為我冇食早餐既關係
一上枱就急不及待用手拎起一條黎食
因為新鮮即炸 手指辣親 用番叉食會安全d 薯條既份量好大份 仲要係粗薯條
食落外脆內軟 佢跟埋茄汁同埋黑松露蛋黃醬醬  淡淡黑松露味非常香
呢份薯條我幾鍾意

<追加小食>自選醬料雞翼4隻 $38(柚子口味)

<追加小食>自選醬料雞翼4隻 (柚子口味)

呢個炸雞翼個炸粉唔會太厚 隻隻雞翼都幾大隻下個柚子醬本身都擔心佢會唔會太甜 食落好味道 呢個絕對要encore

<跟餐>熱黑咖啡
黑咖啡(只跟餐)

正常水準既黑啡 唔會酸澀  濃淡適中

整個環境用上柔和的燈光 配上七彩的櫈 非常配合homeland嘅店舖名 氣氛十分舒適 同朋友傾傾計都唔錯 見到佢有賣唔少既手工啤
下次會再去試下佢個dinner同手工啤

食物:7/10
價錢:8/10
環境:7/10

Homeland (牡丹大廈)
大角咀大角咀道55-65號牡丹大廈北座地下9-12號舖
2021-04-12
<追加小食> 脆炸粗直薯條配黑松露蛋黃醬
<追加小食>自選醬料雞翼4隻 (柚子口味)
黑咖啡(只跟餐)
  • 自選醬料雞翼4隻柚子口味
  • 脆炸粗直薯條配黑松露蛋黃醬
  • <追加小食>自選醬料雞翼4隻(柚子口味)
  • <追加小食>脆炸粗直薯條配黑松露蛋黃醬