2018-10-14 61 瀏覽
期待左好耐既high tea終於都有得食啦,梗係要試佢最豐富既日式雜錦輕食。其實都有爭扎過,因為見到佢新出既北海道赤肉蜜瓜雪糕、純金北海道牛奶雪糕同日本直送晴王芭菲都好吸引,不過始終決定試左佢打響明堂既日本蜜瓜先。日式雜錦輕食一送到黎就吸引住我既目光,食物分別放係六個小盒,可以話係咩都有齊。我唔太肯定食有冇次序之分,我由雪糕開始食起。雪糕可以揀牛奶味、抹茶味或兩溝,我揀左抹茶味。抹茶味好濃,最上面仲有金箔,好高貴啊﹗第二我食日本時令水果,今次有哈蜜瓜同奇異果。哈蜜瓜淡淡地幾清新,奇異果就好甜,而且神奇地入口即溶。第三食什菜芝士三文治,我覺得呢個時候食幾好,個味道轉變好大,三文治芝士味好出,可以叫做清一清個口腔。跟住食紅豆、白玉丸子同蜜餞粟子,一口食晒咁多樣野好滿足,有甜有淡又有咬口。之後食抹茶芝士蛋糕,好好食啊,抹茶濃芝士又RICH。最後食茶大福,好煙韌,裡面好似仲有啲紅豆碎咁。飲品我揀左抹茶拿鐵,抹茶控真係可以成個TEA SET由頭到尾都有抹茶陪伴,正啊﹗

日式雜錦輕食

2018-10-13