2017-06-12 272 瀏覽
兩老住屯門,雖然時不時會入去探他們,但老實說,對屯門都不太熟悉,連好出名食海鮮的三聖邨也沒有去過,真失禮....不過不能笑我,皆因入得屯門,當然要食住家飯啦!但今日一大班朋友話齊齊入去食海鮮,柴娃娃吃返餐好,有機會開開心心聚一聚,幾遠都要走。朋友們選了一間命名「泰海鮮」, 地方都幾大, 單看大廳都設有不少四至十人的圓枱, 還有另一邊的貴賓房, 真係好岩大班人餐聚。坐安後, 看看餐牌, 都有很多選擇, 但今日不用傷腦筋, 因為友人是海鮮專家, 已有心水,由他發辨就得, 我就開定支冰凍的汽水等食吧!******************************先來海鮮湯, 熱辣辣上枱, 雖天氣炎熱, 但也美味得忍不住喝多幾碗。一大窩海鮮湯連湯料上枱, 見到有大量的海鮮, 如蜆、巨大的瀨尿蝦、多種魚類, 還有蕃茄 和薯仔 等, 的確真材實料。湯身 呈奶白色, 沒有油光, 加入那麼多食材煲成, 精華所在, 難怪啖啖都如此鮮甜, 再加些胡椒 去腥, 帶有胡椒香辣, 很美味!******************************接着是白灼九節蝦, 九節蝦!? 真係很少見, 不知是否蝦殼睇落有九
汽水
海鮮湯
先來海鮮湯, 熱辣辣上枱, 雖天氣炎熱, 但也美味得忍不住喝多幾碗。一大窩海鮮湯連湯料上枱, 見到有大量的海鮮, 如蜆、巨大的瀨尿蝦、多種魚類, 還有蕃茄 薯仔 等, 的確真材實料。
白灼九節蝦
接着是白灼九節蝦, 九節蝦!? 真係很少見, 不知是否蝦殼睇落有九節, 所以有此名字呢?友人話它是這裏地道海鮮菜之一, 以白灼的方式烹調, 最能嚐到原有的鮮味。每隻大小適中, 色澤鮮橙, 看起來很新鮮。
把其拆殼, 感覺蝦殼比一般的蝦結實;  吃一口, 肉質相當爽彈, 味道鮮甜, 的確很新鮮。又試試蘸些辣椒豉油, 鹹鹹地, 辣辣地, 但還是不作任何添加, 原有味道最美味。
泰皇芝心蝦丸
再來一碟泰皇芝心蝦丸, 配有泰式辣醬和一把剪刀。友人話必要趁熱食, 咁就馬上將九節蝦放埋一邊先, 哈! 每粒芝心蝦丸 圓碌碌, 脹卜卜, 炸得金黃, 色澤平均, 樣子很討好。
剪刀是用來做什麼? 原來不要直接咬它, 因為內饀很熱, 很容易便會燙傷口。把其剪半, 中間的芝士 呈流心狀; 咬一口, 外層極之鬆化香脆, 啖啖彈牙鮮味的蝦膠, 加埋鹹香黏滑的芝士漿, 配搭美味, 再蘸上泰式辣醬, 帶些香辣更滋味。
蒜蓉粉絲蒸扇貝
最喜歡是這道蒜蓉粉絲蒸扇貝, 熱辣辣上枱, 陣陣蒜香, 正! 隻隻都是重量級, 肉厚肥大, 啖啖爽彈嫩口, 非常鮮甜, 而裙邊則煙煙韌韌, 挺有嚼勁, 還有索盡元貝汁的蒜蓉粉絲, 既有蒜香, 亦很鮮甜, 美味得留在貝殼中的汁液也一滴不留, 推介!
砵酒焗美國桶蠔
最後這道砵酒焗美國桶蠔也是我很喜歡的, 每隻桶蠔 如拳頭般巨大, 挾起來很墜手, 又是很有份量。巨蠔隻隻金黃, 蠔邊位有些脆口, 而極之肥美的蠔肚則相當腍嫩, 爆出鮮甜的蠔汁, 蠔味濃郁, 亦帶有砵酒香甜, 烹調入味, 啖啖都令人吃得滿足, 但如果改用煲仔盛載上枱, 既可保持熱度, 睇落又會更有風味, 相信會更吸引。
食海鮮要多人, 可點多幾款, 今次大夥兒食海鮮, 蝦、蠔、扇貝都吃齊, 還有一窩以大量海鮮炮製的海鮮湯, 真係吃得滿足,不知何時有機會大夥兒再來吃過?
2017-06-11
海鮮湯