2019-05-13 1760 瀏覽
2019年4月30日 星期二今日放工之後終於鬆一口氣,因為聽日可以有一日假期,於是夜晚就出咗大圍同女朋友撐枱腳食飯選擇左呢間餐廳,睇網上面嘅食評似乎呢一間鋪頭喺大圍人氣好高,好好彩唔駛等好耐就可以入去入到去發現樓底好高,裝修得好有英倫嘅風格,仲播住啲好柔和嘅音樂餐牌有幾個,不過我地費事煩食乜,所以就叫左個二人套餐,頭盤、主菜、甜品乜都齊先到既係餐湯,海鮮龍蝦湯,凈係睇顏色都知個湯好重龍蝦味,而且裡面好多海鮮、好足料之後嚟到嘅係煙燻北海道帶子配凱撒沙律,帶子好大隻而且煮得唔老岩岩好,的確係有少少煙燻味。至於個沙律可以自己決定落幾多醬,岩晒唔太鍾意醬既女朋友,蔬菜好新鮮同爽口添之後有西班牙辣肉腸炒花甲蜆,份量比一人份量仲要多少少,蜆都算大隻,無乜沙,同辣肉腸一齊食又出奇地配合,因為本身蜆只有海水鮮味,同濃味既辣肉腸好夾跟住有意大利傳統四式芝士薄餅,原本以為只係普通既芝士薄餅,但無諗過食起上黎真係有唔同芝士既味道,愈食愈分辨到芝士既濃淡味,加上岩岩焗起就上菜,所以芝士仲有拉絲既效果添到主菜炭燒美國肉眼扒,塊扒都算大,足夠兩個人食,而且因為我哋叫咗三成熟,所以切落去好容易,冇乜血水走出嚟。食落
2019年4月30日 星期二

海鮮龍蝦湯

煙燻北海道帶子配凱撒沙律

西班牙辣肉腸炒花甲蜆

西班牙傳統四色芝士薄餅

炭燒美國肉眼扒

到主菜炭燒美國肉眼扒,塊扒都算大,足夠兩個人食,而且因為我哋叫咗三成熟,所以切落去好容易,冇乜血水走出嚟。食落去嘅時候配合埋黑椒汁味道層次好豐富,唔係入口即溶,反而仲多咗牛肉味同口感。

甜品拼盤

最後甜品方面有個甜品拼盤,除咗有雪糕之外,仲有個朱古力慕絲同朱古力棒,當中個朱古力慕絲好重朱古力味,不過濃而不苦,係一個好好嘅結尾
2019-04-30
海鮮龍蝦湯