平時跟朋友去開鬧市區食飯之後都會吃個甜品,因為勝左夠選擇多,但等候時間通常都會很長。今次剛好去大圍找朋友,他說有質素的甜品店都選擇開在小巷裡,低調用心的經營,好像今次推介大家的【糖宮】,誠意出品,只等結識有緣人。朋友帶路,嚟到大圍其中一間糖水舖【糖宮】。位於大圍積信街,店內有門口一預位置、地面及樓上雅座,店鋪以卡位為主,坐位乾淨舒適,裝修也不差的。全店總共可以坐40-50人、見到老闆應該幾喜歡蠟筆小新既公仔,因為佢既蹤影不少呢。選擇甜品個陣,老闆十分親切款待,仲介紹我地兩個甜品,就係「朱古力心太軟」同「椰皇燉蛋白」。最後點了三樣,價錢唔貴,算係做左個街坊價吧!椰皇燉蛋白$50每日限定!!!!!!!燉蛋白老實說是好味的,但特別地方不多!蛋白份量都幾多,入口的燉蛋白滑溜無比,還有很清香清甜的椰皇味道。真材實料,有驚喜。椰皇清甜,鮮奶香濃,蛋白幼滑,三者合而為一就成為一道人人喜愛的!朱古力心太軟即叫即焗,配上兩球雪糕,有幾種味選擇,最後選了 芒果,朱古力。必開時朱古力漿如湧出,濃厚的朱古力不算膩,外面少少脆口入面鬆軟,兩者外脆內軟,兩種口感,唔同滋味感受配上雪糕一冷一熱,老闆仲話個朱古力漿煲

朋友帶路,嚟到大圍其中一間糖水【糖宮】

最後點了三樣,價錢唔貴,算係做左個街坊價吧!

椰皇燉蛋白$50
每日限定!!!!!!!
燉蛋白老實說是好味的,但特別地方不多!

朱古力心太軟

必開時朱古力漿如湧出,濃厚的朱古力不算膩,外面少少脆口入面鬆軟,兩者外脆內軟,兩種口感,唔同滋味感受配上雪糕一冷一熱,老闆仲話個朱古力漿煲自家調配,比出面濃的!
係好食既,相信好多人都會喜歡,冇介紹錯喔!

食完唔夠喉~點多一樣
美麗槤夢露 $48
我係被它的榴槤+芒果呢個組合所吸引的。
雲尼拿雪糕同細細粒既西米令到整體口感更加提升,顏色十分和諧,不錯不錯。
芒果果肉粒好甜,西米又夠軟身,榴槤好香濃所以甜度較高,一整碗綿綿的,怎會不討好?!
味覺享受!!!!

美麗槤夢露

整體三款甜品質素挺高的,新鮮材料,多款選擇,食到我好滿足,甜品果然係有兩個胃的喔!下次再來幫襯你!!!老闆。
宵夜
美麗槤夢露