2021-11-02 4566 瀏覽
有一晚放工想飲茶食點心,諗起bookmark咗觀塘呢間開到夜晚九點嘅點心店,放工去食都得。六點三嚟到,因為比較早,所以無book都即刻有位。點心紙雖然只有一張,底面兩版,但選擇都算多,基本款式點心都有,亦有蒸飯同米線揀。呢度嘅蝦餃同粉果可以一籠雙併咁嗌,每樣兩粒,兩個人一人一粒啱啱好。粉果皮口感煙,內餡材料豐富。蝦餃超大隻,蝦餃皮晶瑩剔透呈半透明狀,裡面啖啖蝦肉,爽口彈牙燒賣又係好大隻,面頭放蝦仁賣相好靚。同蝦餃一樣好多蝦肉好爽口。山竹牛肉球口感滑溜無渣,肥豬肉份量適中唔會過份肥膩。芫茜份量都唔少,鍾意食芫茜嘅我好滿意蒸腸粉揀咗牛肉腸,就咁睇樣都知腸粉皮夠薄,睇落都知好味牛肉餡份量好多,而且味道好炸嘢就只叫咗蒜蓉芝士長春卷,長春卷炸得深色咗少少。春卷餡好多爽口蝦肉,同蒜蓉芝士味道非常配合生粆糯米飯好足料而且唔會過份油膩,而且份量都好多。整體嚟講點心質素幾好,價錢平得嚟大大件。營業時間長,晚市收九點放工嚟食都趕得切。如果煎炸嘢多啲選擇會更好,例如煎薄撐、煎芋頭糕、蘿蔔絲酥餅、芋角等等。下次放工想食點心都好可能會再嚟幫襯。

蝦餃拼粉果

豪隍蝦餃皇

蝦仁燒賣皇

山竹牛肉球

香茜牛肉腸

蒸腸粉揀咗牛肉腸,就咁睇樣都知腸粉皮夠薄,睇落都知好味
牛肉餡份量好多,而且味道好

蒜蓉芝士長春卷

生炒糯米飯

生粆糯米飯好足料而且唔會過份油膩,而且份量都好多。

蝦餃拼粉果
豪隍蝦餃皇