K11 Art Mall新開的「牛丼新造」由人氣Cafe HOW to Live Well團隊打造,新品牌主打日式牛肉丼飯🥩餐廳設計沿用木系家品,配合日本殿堂級插畫大師原田治的作品系列OSAMU GOODS,簡直好似置身於慢活感滿滿的日式食堂🥰價錢好合理$88牛肉丼有90g肉+日本米飯+自選醬汁+自家製鮮忌廉。今次我試咗兩款,一款最基本的慢煮熟成牛肉,另一款係加$38頂級美國三角脊扒牛肉。比起普通日本珍珠米飯,呢度飯底可改成蒜香醬油炒飯、淡麗蛋白炒飯、蕃茄醬洋蔥意粉、有機水耕菜沙律、日式炒雜菜🥦基本的90g牛肉都多,鋪滿成個丼飯,賣相好靚,慢煮熟成牛肉顏色粉嫩😍每一片嘅邊位都有少少燒過朝朝地的感覺,食落口好香口,肉質軟嫩。另一款貴少少嘅頂級美國三角脊扒牛肉食落無筋👍🏻質感更為鮮嫩,不過個人覺得平啲嘅慢煮牛肉更加香口😋飯底我就試咗蒜香醬油炒飯,飯粒好入味,好開胃,仲夾雜左菇菇粒。另一款要左日式炒雜菜,佢係咖哩底🥘啱晒好多唔想食飯想食菜嘅朋友!下次想試埋意粉同埋淡麗蛋白炒飯。另外仲可以加錢配唔同嘅toppings,必定要加日本生雞蛋,本身個飯仲有自家製鮮忌廉,撈埋牛食會滑好多香好多😍😍📍#

📍#牛丼新造 #Slowcow (#尖沙咀美食)
尖沙咀河內道18號K11購物藝術館2樓201B號舖
  • 慢煮熟成牛肉