2020-09-13 5551 瀏覽
今日天氣唔錯,喺灣仔做完運動,見時間尚早,去利東街四處溜躂。行了大半個鐘,毫無收穫,決定來 QRE Plaza「Misu Seafood Cuisine」買外賣。其實呢間餐廳之前都幫襯過,覺得食物頗有水準,尤其是魚生丼飯,大碗又夠新鮮,所以今次決定番兜。問店員攞咗個 Lunch Set 餐牌睇,揀咗客角切魚生丼 ($138), 套餐包野菜沙律、麵豉湯同時令水果,而家外賣自取仲有 85 折優惠,非常抵食。味噌湯絕不馬虎,湯內有蔥花、海帶同腐皮,味道剛好,幾濃麵豉味,又無過鹹現象。角切魚生丼分量恰好,而且用料亦不賴,有牡丹蝦、三文魚、油甘魚、吞拿魚、八爪魚同蟹籽,魚生充滿光澤,看得出的新鮮。牡丹蝦有手指般長,蝦肉軟綿黏稠。蟹籽帶咸鮮味,入口脆卜卜,而三文魚亦油潤有口感。連墊底的米飯都好有水準,煙韌中帶彈性。野菜沙律非常新鮮,面頭加咗蟹籽同胡麻醬,誠意十足,入口味道好 fresh。另外仲有哈密瓜作為飯後果,食落爽口多汁又清甜,很不錯,食完真係超滿足。
外賣自取