2021-06-01 54 瀏覽
行行下街覺得太熱頂唔順想食下冰解熱,於是誤打誤撞就入咗嚟呢間。果然係夏天,個場好爆,我哋之後入嘅人都要排隊。眼見佢啲位都有啲迫,但我哋揀咗坐窗邊位就唔使同人迫。我哋叫左個楊枝甘露冰,佢分別俾左大同細嘅匙羹俾我哋,枱面有張紙教先用細再用大,我哋開頭都唔明點解,之後食落就知。個冰最頂有一塊芒果肉同啲椰漿,佢有另外跟一小杯芒果醬,話唔夠味再落,咁我哋想食重啲芒果味,同埋佢個冰本身個芒果味唔係太出,咁都有落晒,但可惜佢嘅芒果味係啲好假嘅人工芒果糖漿味。佢個冰啲冰粒偏大,唔係個種綿綿嘅口感,都要含一段時間先完全溶化,啱啲鍾意咬冰嘅朋友,但我個人黎講就麻麻。食到差唔多到底,佢有啲西米露同碌柚果肉,真係楊枝甘露有嘅配料,呢個都有啲驚喜嘅,但有啲太遲出現囉。上面咪講到佢有分大細匙羹,其實佢就係俾你食到最後好似食糖水咁,大啖大啖咁食。呢度食完之後要自己將個餐盤放去餐盤回收處,大家就要注意,記住有啲公德心幫吓手啦。
黃到金
2021-05-23
$50 (宵夜)