2017-08-21 3589 瀏覽
好熱呀!好熱呀!為了探阿Brown,Cony 同Coco ,我特別來到朗豪坊,點知由地鐵站行到朗豪坊,短短兩分鐘的路程已經汗流浹背,上到去終於見到佢地啦!瘋狂地影完一輪相,有一位疑似玻璃人的女士擋著鏡頭,不過最吸晴的不是玻璃人,已是她手上哪杯薰衣草軟雪糕,還有一少枝薰衣草,好靚呀!所以決定尋找哪裡有這麼美的軟雪糕賣設計以金色同花為主。嘩!人山人海,已經有一條人龍在落單處,款式選擇多,原來不止軟雪糕還有 tea set,聽到前面幾個都點tea set, 再睇tea set 嗰賣相唔錯,所以不如點tea set 啦!但唔知點邊款好,店員很好人介紹我哪款熱買,所以揀了日本宇治綠茶輕食,還給了我一個牌等食物悠悠閒閒的找了個舒服梳化位,不久店員就送上銀色盆,盛了整個tea set, 非常grand連餐具都印有logo雖然是輕食,不過份量特別多:又有軟雪糕、抹茶拿鐵、抹茶芝士蛋糕、紅豆、白玉丸子、蜜餞栗子綠茶芝士蛋糕: 上面綠茶餅碎,芝士CREAM 芝士味濃又香滑, 綠茶mousse做得好滑,綠茶味濃, 綠茶餅底不厚又鬆軟雙色軟雪糕(綠茶同牛奶): 雪糕香滑, 綠茶味濃, 牛奶味濃,不過兩者夾起來
好熱呀!好熱呀!

設計以金色同花為主。

連餐具都印有logo
日本宇治綠茶輕食

雪糕同蛋糕部份

, 綠茶餅底不厚又鬆軟

抹茶芝士蛋糕

雙色軟雪糕(綠茶同牛奶): 雪糕香滑, 綠茶味濃, 牛奶味濃,不過兩者夾起來,味道卻互不影響

雪糕

再配上軟綿綿的紅豆、彈牙的白玉丸子、甜甜的蜜餞栗子一齊食, 味道更佳

紅豆、蜜餞栗子、白玉丸

抹茶拿鐵:用上日本宇治綠茶,面上灑有綠茶粉,綠茶味更濃,軟綿綿的紅豆配上微苦甘的綠茶,非常合拍

抹茶拿鐵

舒舒服服的坐左梳化上,靜靜的品嚐美食
既消暑又好好享受這個假期

日本宇治綠茶輕食