壽司郎黎咗香港原來都超過1年, 我地咁耐以黎都只係食左2次, 因為實左太難book, 又唔想walk in拎飛有排等, 試過因為疫情嚴重, 取消過2次難得book到嘅位😣 每次都係要2個月前book位, 一D都唔誇張! 食過之後真係返唔到轉頭, 平均質素+新鮮程度+味道, 呢個價錢來講相當超值!.食咗2次, 由壽司到熟食、炸物、甜品, 乜都食過下, 就同大家一次過分享下我地嘅所謂「攻略」啦XD.❗️咁難book到有咩係必食?❗️🔹赤蝦 ($12)一直好怕食刺身蝦會好淋好梅, 呢個好新鮮, 蝦肉質感結實又大隻, 好鮮甜🤩! 食完先發現佢有另一款"蝦三味" ($17), 都有呢款赤蝦+2件蝦壽司, 感覺"蝦三味"更抵食😂🔸油甘魚 ($17/ 2件)好大片肥美,無筋, 入口充滿油甘魚既魚油香, 唔算油膩, 我地係落單送來, 分佈好完美, 完全超驚喜! 但有人同我地分享返, 佢地食果次送來係成塊都係白色好膩, 完美主義者就建議大家係返迴轉帶到揀啦😝~ 🔸特選中吞拿魚腩 ($17)好高性價比, 未到入口即溶, 但油脂分布平均, 質感好柔軟滑身, 一樣好新鮮!🔹特選大吞拿魚腩 ($27)呢個比中拖油脂
❗️咁難book到有咩係必食?❗️
赤蝦

🔹赤蝦 ($12)
油甘魚

🔸油甘魚 ($17/ 2件)
特選中吞拿魚腩

🔸特選中吞拿魚腩 ($17)
🔹特選大吞拿魚腩 ($27)
呢個比中拖油脂更重更香, 但可能有人會怕太膩, 而且得呢個價錢得一件, 相對地少貴, 建議大家係迴轉帶到揀, 我地用tablet點單送來既有少少筋位

灸燒赤鯥

🔸灸燒赤鯥 ($17)
第一次食, 外層燒到魚香幾出, 肉質好滑, 值得一試!
極大北海道帆立貝

🔹極大北海道帆立貝 ($27)
好大粒, 一樣好鮮甜厚身!
北海道產海螺

🔸北海道產海螺 ($12)
超級爽口, 好有驚喜, 仲要有2件極抵食!

🔹鮮蝦天婦羅 ($12)
蝦好新鮮彈牙, 外層炸粉唔厚!
炸蝦天婦羅拼盤

🔸炸物: 炸蝦天婦羅拼盤 ($27)
記得用平板點埋天婦羅汁送來, 食完鮮蝦天婦羅唔夠喉, 呢碟好抵食, 有炸蝦、菇、南瓜、甜薯、紫蘇葉等, 差唔多每樣2件, 一樣炸粉好薄, 香口!

奶茶味卡達拉娜

🔹甜品 [期間限定]: 奶茶味卡達拉娜 ($22)
表面有薄薄一層烤左焦糖, 雪糕質感厚實, 入口好幼滑, 有濃濃蛋香+忌廉味, 奶茶味都好出!

——
❗️不過不失之選❗️
極上鰻魚

🔸極上鰻魚 ($22):
冇骨, 加埋鰻魚汁烤得幾惹味, 不過某人係超級鰻魚控, 對鰻魚有極高要求, 就覺得正常水準, 但去唔到日本食住呢個頂住先都唔錯XD
🔹炙燒芝士三文魚 ($12) + 炙燒羅勒三文魚 ($12): 抵食, 三文魚香味出, 同芝士好夾!
🔸北寄貝 ($12): 抵食新鮮爽口!
醬烤選中吞拿魚腩

🔹醬烤選中吞拿魚腩 ($17): 另一風味, 平均左油脂感, 值得一試!

——
❗️中伏位, 唔多講, list係下面比大家睇🌚❗️
🔹赤貝 ($17): 口感有d嚡, 唔太新鮮
天然藍鮨吞拿魚海苔包

🔸 [期間限定] 天然藍鮨吞拿魚海苔包 ($17): 拖羅好淡味
🔹 山藥吞拿魚軍艦 ($17): 一樣好淡味, 山藥味蓋過主角
抹茶蕨餅芭菲

🔸甜品: 抹茶蕨餅芭菲 ($32):
呢個寫多少少, 因為見唔少人話好食😗但至少我地食果個係超大伏😂
雪糕好水, 蕨餅似香蕉糕口感🙃 蕨餅既抹茶粉好散, 口感係抹茶粉同蕨餅兩樣分開左咁,
再黎中間有層疑似抹茶cream定布丁好散, 覺得係cream, 但食落似散左既布丁, 食到黑人問號🌚🌚
可能我地係抹茶控既緣故要求太高?! 如果同我地一樣係抹茶控, 呢個完全唔建議叫, 食完得啖笑😂~
❗️P.S: 戴返個頭盔先,口味嘅野因人而已🤪 佢點餐用平板電腦, 食物都算多選擇, 上菜速度好快! 等唔切想快d去walk-in食既, 佢YouTube有得睇排隊嘅進度, 大家可以一早去拎飛, 去附近行下, 一路留意住進度🤣黎緊佢又開分店啦😍希望日後會容易D book位啦!
(🙏🏻多謝睇到呢到既你🙏🏻)
2020-09-06
赤蝦