餐廳: ULURU
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2019-05-29 248 瀏覽
日前收到風,灣仔新開左一間裝修特別又多打卡位嘅餐廳「Uluru」🙆‍♀️ 作為一個為食鬼,緊係要向「Uluru」出發啦🙈.到達目的地後,我同男朋友當堂"哇"左出黎😂 由店舖門面,再走上樓梯,繼而進入室內,裡裡外外皆是打卡位😍 單單以黑白兩色,為整間餐廳手繪上吾同嘅畫作,由入門果一刻開始,現實世界就好似停頓左,進入一個黑白世界中。。。。。除左裝修設計,餐廳內無論係裝飾,枱凳,餐具定係餐單,無一不呼應黑白手繪主題👍.當我瘋狂咁影相打卡完畢後,都已經2點幾🤣 於是乎就叫左個二人Afternoon Tea Set $338🍽.Tea Set分為三Part,分別係鹹點,甜點同飲品。◾️ 雜菌松露芝士忌廉汁酥皮盒輕輕一咬,半溶芝士鋪係鬆脆嘅酥皮上,濃郁嘅忌廉汁夾雜住一粒粒嘅菌菇,入口即化☺️.◾️香脆芝心火腿雞丸子雞肉團中間夾住芝士同火腿粒,啖啖肉😋.◽️馬卡龍比一般嘅馬卡龍更特別,中間嘅夾層係果醬,食落甜中帶點酸💕.◽️Uluru 朱古力朱古力味濃郁,好似食緊朱古力布朗尼~.◽️紅桑子千層蛋糕千層蛋糕夾住一層層嘅紅桑子果Jam,入口柔軟,多層口感,頂部仲灑上爆爆珠添✨.◽️棒子曲奇咬落輕脆,口感似威化餅😝.◽️焦

Tea Set分為三Part,分別係鹹點,甜點同飲品。
Tea  Set

◾️ 雜菌松露芝士忌廉汁酥皮盒
◾️香脆芝心火腿雞丸子
雞肉團中間夾住芝士同火腿粒,啖啖肉😋
雜菌松露芝士忌廉汁酥皮盒。香脆芝心火腿雞丸子

◽️馬卡龍
比一般嘅馬卡龍更特別,中間嘅夾層係果醬,食落甜中帶點酸💕
馬卡龍

◽️Uluru 朱古力
朱古力味濃郁,好似食緊朱古力布朗尼~
Uluru 朱古力

◽️紅桑子千層蛋糕
◽️棒子曲奇
咬落輕脆,口感似威化餅😝
◽️焦糖朱古力撻
焦糖朱古力漿放係小盒子裡,再放上一粒野莓,入口即熔,野莓嘅微酸令甜品更突出🤩

◽️珍寶珠冬甩
超級唯美嘅冬甩,一個係士多啤梨味而另一個係檸檬味,又得意又sweet😍
珍寶珠冬甩

◽️熱情果奶凍
入口軟綿綿,仲有熱情果醬同粒粒藍莓添🍧
◽️迷你朱古力糖果溫室
驟眼睇以為真係一盤小盆栽,其實係Tiramisu上面再灑上朱古力餅碎,仲有朱古力布朗尼粒,睇得,食得仲影得🤣
迷你朱古力糖果溫室

🔸Rose Tea
玫瑰香味勁濃郁,最欣賞嘅係甜度恰到好處,連杯碟都搽上一層玫瑰紅💕
Rosa  Tea

🔸Tiramisu coffee
千心形嘅拉花線條清晰,形狀優美,令人賞心悅目~咖啡味道香濃,每口都散發著牛奶香,
口感柔滑,唔會有苦澀味😍 最Surprise 嘅係杯邊沾左一層朱古力粒粒,多重口感😋
Tarimisu  coffee

回頭指數:🌕🌕🌕🌕🌕
環境真係好靚,可以瘋狂影相打卡

高質程度:🌕🌕🌕🌕🌗
樣樣食物都好有心思好精緻。Tea Set 甜點偏多,如果加多D 鹹點就更好啦~
2019-05-26
下午茶