2016-05-12 1599 瀏覽
今日和朋友到The One 睇戲,之前唸緊食咩,搭電梯時見到依間“宏” 好潔白的裝修,見到又坐得好舒服,門口又有好多唔同款的蛋糕便入去坐低咗.點菜前去咗洗手間先 .見到門口原來有啲綠茶蛋糕放喺度比人試食,還有些日式產品買。 蛋糕櫃旁,有個滴漏咖啡壺在滴漏中,待會兒一定要試一試。洗手間回來,朋友已有好介紹了。這間餐廳有99元套餐,包括有烏冬(可放湯.涷食或炒), 有3款蛋糕可選擇,跟一杯斯里蘭卡紅茶。 如果驚唔夠飽,有個餐有飯和細湯烏冬。還有多款綠茶甜品。我地就揀了一個99元套餐日本產温泉蛋海藻烏冬套餐和 京燒銀雪魚飯套餐。朋友揀了紅茶這裏是用上斯里蘭卡紅茶,而bike bike喜歡試唔同地方的咖啡, 就揀了涷的滴漏咖啡。烏冬的蛋黃好黃和大隻,原來用了福崗蛋,湯底好似是用鰹魚煲了8小時的,所以,清得嚟好香鰹魚味。最特別是這裏的烏冬,不是食慣的白雪雪圓圓的烏冬,而看落就好像喬麥麵.因為是用小麥和海藻打為烏冬,望真裏面真是有海藻的,見到一粒粒黑色,食落很彈牙。仲加埋兩件加州卷,包得很實 ,不會散,飯好軟熟,加了沙律醬更好味。99元仲有生菜沙律跟了西柚醬,酸酸地好開胃。不過這個比較西式,如果換

我地就揀了一個99元套餐

日本產温泉蛋海藻烏冬套餐和 京燒銀雪魚飯套餐

日本產温泉蛋海藻烏冬
海藻烏冬

99元仲有生菜沙律跟了西柚醬,酸酸地好開胃。不過這個比較西式,如果換了日式西律,我相信更完美
抹茶蛋卷
雖然是跟餐,但都很大件,很香綠茶味,但唔覺澀,而且蛋糕口感濕滑,唔會乾爭爭。

高級斯里蘭卡紅茶,今日是英式早餐紅茶,好香濃紅茶味
京燒銀鱈魚飯套餐

銀鱈魚雖然不是很大塊,但勝在啖啖肉,汁醬甜甜带點洁.跟餐的烏冬個碗雖然細,但都唔少,這個湯底較咸,原來落了醬油。我比較喜歡清的湯底
芝麻卷
朋友就揀了芝麻卷,是新出不久的,一樣咁大件,忌廉比較好似多啲,咬下去,真係驚為天人,,好軟熟,不太甜,還食到粒粒芝麻碎,好野味,未曾食過這樣的味道,真是齒甲留香。滴漏咖啡,送嚟時很骨子,用個盤載著 奶,糖和咖啡。咖啡是涷涷的,飲下有點苦但好純,但可以用靚靚的咖啡杯,會覺得更加好飲

食完後,還有點耳油未盡,第二個胃還未滿足,我們又叫多3款甜品,好像有點瘋狂
藍莓芝士蛋糕 40元,望落和其他餅店沒有太大不同,但食下去這裏的芝士比較軟身有好滑的奶味。
抹茶軟雪糕芭菲杯
抹茶軟雪糕芭菲杯 ,這個是用軟雪糕,奶味較重,粉團,綠茶,紅荳,食到底仲有驚喜,還有綠茶蛋糕片,越食越有的杏仁片,好香,好多唔同口感。
抹茶窩夫
抹茶窩夫 ,這款綠茶搭上栗子蓉,好特別, 這個雪糕球抹茶味較濃,窩夫中間還夾了抹茶雪糕,滿足晒喜歡抹茶的朋友。 雖然有雪糕夾著. 但依然食到窩夫的脆。好味

我地居然全部吃下,相信等陣睇戲時一地飽到瞓著
日本產温泉蛋海藻烏冬
海藻烏冬