間唔中壓力大就想豪一豪佢,見唔少人推薦呢間諾士佛臺新開嘅西餐廳,上星期就同朋友一試。餐廳環境幾有格調,分黑白兩區,白色嗰邊有鳥籠搖椅打卡位,但當日去到已經滿座,就被安排坐黑色嗰邊,餐廳周圍掛滿植物,連吊燈都係餐廳嘅雀仔logo模樣,切合返綠洲嘅主題,不過當日我地個位置較暗,所以啲相影得麻麻。🍽炭烤澳洲M5和牛肩肉伴法式忌廉焗薯Grilled Australian M5 Wagyu Oyster Blade w/ Potato Gratin知道係M5和牛所以都好高期望,我地叫左五成熟,邊位輕輕煎香,鎖緊肉汁,中間係鮮粉紅色,對我黎講生左少少,所以淨係食頭尾位置。牛肩肉肉味香濃,一咬油香滿溢,配野菇蓉食已經夠味,唔點汁都得,焗薯就似千層薯仔咁,每層之間夾住忌廉,非常邪惡,當日無甘筍就轉左蘆筍,鮮嫩無渣。🍽龍蝦汁天使麵伴大虎蝦及三文魚籽Capellini w/ Tiger Prawns & Salmon Roe賣相好靚,有三隻彈牙嘅大虎蝦,天使麵韌度適中,龍蝦汁唔會蓋過海鮮天然嘅味道,三文魚籽一粒粒係口中爆開又有海水味。🍽菠菜大蜆周打湯Clams & Spinach Chowder前菜我地叫

🍽炭烤澳洲M5和牛肩肉伴法式忌廉焗薯
炭烤澳洲M5和牛肩肉伴法式忌廉焗薯

🍽龍蝦汁天使麵伴大虎蝦及三文魚籽
龍蝦汁天使麵伴大虎蝦及三文魚籽

🍽菠菜大蜆周打湯
Clams & Spinach Chowder
前菜我地叫左個湯,上菜時碟上只有大蜆,店員會即席將壺中嘅湯倒落去,飲到薯仔蓉,又有玉米粒增加口感,而菠菜都幾夠味,唔只得隻色。
菠菜大蜆周打湯

🍽西班牙燒豬腩伴烤西瓜三文治
Spanish Pork Belly w/ Grilled Watermelon Sandwich
呢款係餐廳嘅創意菜式,除左西瓜三文治仲有俾素食人士嘅西瓜扒。兩片烤過嘅西瓜片夾住燒豬腩,一咬同時食到西瓜汁同肉汁,比用麵包夾清新得多,同芥末醬幾夾,可惜我嗰片豬腩韌左少少。
西班牙燒豬腩伴烤西瓜三文治

🍸Lips of Angel
我同朋友都酒量好差,好彩除左cocktail之外都有唔少mocktail可以選擇,睇個名就知呢杯夠曬少女心,連杯邊都痴滿玫瑰花瓣,材料就以香甜嘅水果為主,一飲有淡雅嘅玫瑰香氣,之後白桃同蘋果味會較明顯,甜甜地送扒唔錯。
Lips  of  Angel
炭烤澳洲M5和牛肩肉伴法式忌廉焗薯