呢日同男朋友係千色店買完野,大概兩點鐘左右打算食個late lunch。係千色店正門既後面,見到呢間好fancy用天鵝做嘜頭既cafe。兩點幾都坐滿人,都知一定唔會中伏,見到門口推介既意粉同漢堡都幾吸引,就走左入去食!粉紅色既咖啡杯櫈好可愛,店內仲有個電動摩天輪既裝置,好似去左遊樂場咁呀!軟殼蟹黑松露忌廉意大利麵 ($108)未見過有咁大隻既軟殼蟹pasta!軟殼蟹炸得非常脆身,又無油益味,重點係隻蟹有好多金黃色既膏,好甘香,肉身夠厚!意大利麵比較幼身,係餐廳自家製的麵條,食落較為容易吸收忌廉汁。而且,黑松露既份量一點都唔吝嗇,每一條意粉都沾上黑松露粒,加上蘑菇洋蔥呢兩樣配料,個汁既味道又creamy又濃。吉列豬漢堡 ($88)麵包格外鬆軟,大小亦剛剛好,食起上黎唔會食得好狼狽,小妹最怕係外面食到好污糟,最後要分開啲配料食。塊吉列豬新鮮炸,夠juicy夠厚。裡面既配料(芝士、番茄、生菜)都比較classic,但要一讚既係,用上既蕃茄生菜都鮮甜多汁,芝士溶係吉列豬上,夾埋一齊食令吉列豬唔會乾爭爭。另外,呢個漢堡亦配粗薯條上,相對抵食。紫薯雪糕窩夫 ($88)窩夫有四小件,砌成一個花型。每

軟殼蟹黑松露忌廉意大利麵 ($108)
軟殼蟹黑松露忌廉意大利麵

吉列豬漢堡 ($88)
吉列豬漢堡

紫薯雪糕窩夫 ($88)
窩夫有四小件,砌成一個花型。每件窩夫上都有小甜薯、奶油同棉花糖。碟邊有士多啤梨同朱古力醬,可以用窩夫點黎食。將窩夫塗上紫薯雪糕同奶油,然後食埋窩夫上既脆糖,一冷一熱一脆一軟,口感獨特。不過如果有一球紫薯蓉的話,紫薯味應該會更特出!
紫薯雪糕窩夫

綠茶鮮奶 ($36)
拉花超級可愛,係我鐘意既怪獸公司大眼仔!綠茶粉既份量都幾多,所以都幾濃,可惜呢度用既綠茶粉帶點茉莉香,唔太岩我口味。但男朋友好喜歡,因為佢覺得無青澀味。
綠茶鮮奶

總結黎講,咖啡灣既食物口味大眾化,環境充滿少女風。另外,呢度既店員好留意客人既需要,經常會主動加水,係呢度嘆美食同男友影下相傾計都好舒服。