2019-09-26 1797 瀏覽
{歡迎大家follow 食評ig: bigbellyhk} 遠征將軍澳工業邨後, 途經土瓜灣中途站開飯加小休。之前無緣既「譽麵坊」,今日午飯得嚐所願🕺對於呢啲地區小店, 總有情意結, 暗暗加分➕而譽麵亦無令我失望💓座落土瓜灣橫街, 公司遠離街市核心。招牌底色黃色已有少許燻黑, 門口都係落地玻璃, 無多餘修飾👀街坊店典型陳設係枱櫈迫少少, 成間舖應該坐到20零人。今日就坐番啲面壁位, 好處係私隱夠, 壞處係影相光唔夠📸 餐牌兩大陣營, 米線🍜同撈麵🍝 好彩立到下方行細字, 先知有雙併😯梗係要佢最出名既南乳雞球🐤 拼番個和風豬扒🐖 跟手要撈麵。中午黎既都係附近街坊同學生, 譽麵坊令我回憶番中學時係學校附近LUNCH既成班同學一齊LUNCH既情況🚸 先黎一碗撈麵用伴湯,然後等左5分鐘左右有得食⌚ 黎到見到大堆頭既炸物, 不停係度相機食先, 大大舊黃金色, 都分唔清係豬扒定雞球🤣後尾阿姐再拿多碟黎, 問我係咪叫左兩碟, 先知原來係比錯, 淨係雞球撈都已經咁多。補埋碟豬份比我先知啲份量大到咁😮雞球果然係皇牌👑 鮮炸起既溫度, 入面既肉汁係完美鎖緊, 外脆內嫩無欺場✔️豬扒就無雞
{歡迎大家follow 食評ig: bigbellyhk}

南乳雞球撈粗

南乳雞球和風豬排撈粗麵

南乳雞球

豬扒就無雞球咁光彩, 還算OK👌

和風豬排

撈麵已經預有豉油混咗, 但同時間都比咗個蠔油你加味, 最後我都係要撈埋湯, 無咁重味👌

加埋罐荔枝玉露都, 街坊親民價49蚊, 下次經開土瓜灣應該會再試💕

2019-09-25
南乳雞球撈粗