2023-08-08 473 瀏覽
相信好多人都聽過華嫂冰室呢間明星餐廳 發哥, 余文樂, 周杰倫都幫襯💫而元朗屏山係華嫂冰室嘅總店📍依家就移咗喺蝦尾新村 都係天水圍站行大概10分鐘左右就到🚶‍♂️餐廳外有一大片空地可以泊車🚗喺紅日下午1點左右去到 即使係下雨天 都等咗20-30分鐘先入座🕑我以前已經食過幾次 平日中午嚟嘅話 就唔洗點排隊嘅👥餐廳嘅座位大多設於室外 室內只有4-5枱 但都相當通風🪑服務方面就係十分香港地道嘅茶記水準😬一於直接幫大家試下食物味道如何🍴 ✨️招牌菠蘿包 $22分數:🌕🌕🌕🌕🌕每次嚟到都必點嘅招牌菠蘿包🤩菠蘿包裏面夾住凍牛油🧈煎蛋🍳生蕃茄🍅首先菠蘿包係烘到面同底都係脆卜卜😛而且面頭嘅菠蘿皮裂痕焗得好靚 亦唔會一邊食一邊掉落☺️而凍牛油同熱辣辣嘅菠蘿包同煎蛋冰火相交 口感好有層次🧊牛油香留喺口內同蕃茄雞蛋等融合👄我同朋友都食得好滋味😋 ✨️新鮮牛肉蕃茄湯出前一丁 $42分數:🌕🌕🌕🌕🌗價錢好似係平過市區嘅分店🤔牛肉的確唔係雪藏貨 而且每一塊都大大片🐮牛肉份量亦相當多 有大概8-9塊🍖而招牌嘅蕃茄湯係用新鮮蕃茄打碎熬整而成 味道鮮甜帶微甜 質感偏稠🍅我個人喜歡呢個湯底的原汁原味😝無落太多茄膏 因此會比起坊間

✨️招牌菠蘿包 $22
分數:🌕🌕🌕🌕🌕

✨️新鮮牛肉蕃茄湯出前一丁 $42
分數:🌕🌕🌕🌕🌗
價錢好似係平過市區嘅分店🤔牛肉的確唔係雪藏貨 而且每一塊都大大片🐮牛肉份量亦相當多 有大概8-9塊🍖而招牌嘅蕃茄湯係用新鮮蕃茄打碎熬整而成 味道鮮甜帶微甜 質感偏稠🍅我個人喜歡呢個湯底的原汁原味😝無落太多茄膏 因此會比起坊間嘅茄湯較淡同酸啲🍜

✨️雞翼煎蛋肉眼筋冬陰公出前一丁 $59
分數:🌕🌕🌕🌕🌑
以為冬陰公湯會好奇怪 點知一試令我覺得好驚喜😲冬陰公嘅酸同辣度無喺泰國餐廳嘅咁濃烈🍋調味較到適合配湯面嘅酸度🍜成件事幾refreshing 幾開胃😄而雞翼醃得都幾入味🐣而肉眼筋就普普通通 似係薄豬排切條🐷若果喜歡冬陰公嘅朋友 可以嗌呢個湯底一試😉

✨️凍奶茶 $20
分數:🌕🌕🌕🌖🌑
凍奶茶嘅茶底比較濃 帶有些許茶嘅甘香🍵奶香味就唔算好突出🥛整體口感都係香醇順滑嘅😋

✨️凍檸茶 $20
分數:🌕🌕🌕🌑🌑
凍檸茶就係一杯正常嘅凍檸茶🍋無咩特別 亦唔太值得20蚊😅

總結:
食物水準中上嘅冰室 感覺比起市區嘅分店較好😃菠蘿包係十分值得一試嘅菜色🍍而主食嘅價錢嚟講 都算係公道💰餐廳嘅停車場配套設帶充電位 好driver-friendly 歡迎自駕嘅朋友🚗可以的話 盡量選擇平日嚟就可以避開人潮👨‍👩‍👧‍👦如果要排20分鐘嘅話 我都未必會再試了🫠
2023-07-30