鍾情川菜既,切勿錯過四姐川菜。唔食得辣又鍾意川菜既人,我見唔少,一邊食一邊流哂馬淚,流住鼻涕。 四姐川菜係我食唔少既川菜餐廳而言,個辣椒落得冇咁狠,但係卻保持川菜既風味。 其實餐廳既價錢都偏貴,幾人食,都係 $340 蚊一位,冇服務費。我地2人食,有2涼菜,3 熱菜。3人就多個熱菜,4人就3涼菜4 熱菜,如此類推。 我會話,其實計番大約130一碟左右。但係要食好野,不能夠太吝嗇。當天好多既客人其實都係訂左位,慕名而來既,最後還是滿座了!所以有意朝聖既朋友,要預先訂凳,就唔洗去到等。加上,其實佢菜式既分量十分充足,至少我同朋友兩人食係綽綽有餘,仲可以打包番去食。餐廳門口其實我十分鍾意餐廳既格調,尤其係所有既菜式都用左精緻既青花瓷器皿。點菜紙涼菜篇四川涼麵必叫!四川涼麵雖然食材平凡,但卻十分考究廚師既功夫,即使呢碗麵表面平凡,麵條同調味料既比例岩岩好,麵條爽滑,香味令人念念不忘。口水雞口水雞最精髓之處係雞既嫩,醬既麻;個雞夠嫩,但係麻辣可以再重手一點。熱菜篇糖醋里脊酸甜比例剛剛好,個醬汁非常香,十分開胃。 一開始食爽脆,但稍嫌豬肉有點粗硬。水煮魚水煮魚都係另一重點,麻辣程度比一般食既水煮魚
鍾情川菜既,切勿錯過四姐川菜。

餐廳門口

點菜紙

涼菜篇

口水雞

熱菜篇

水煮魚
水煮魚都係另一重點,麻辣程度比一般食既水煮魚輕微,亦都冇咁咸。驚喜既係餐廳所採既魚非常新鮮,肉質鮮嫩,火候岩岩好。拎起支勺舀,搞左搞,表面,碗底都係魚肉,完全有偷工減料。裡面仲有荳芽,間粉,十分豐富,呢個真係抵叫。

三鮮鍋巴

叫左好多碟濃味,多肉既菜式,叫番個比較素食清淡既菜式-三鮮鍋巴,平衡一下。

原來呢個餸好有驚喜,鍋巴一擺系枱嘅時候,仲聽到啱啱炸起嘅聲音,點一點湯後變得入口即溶,食到最後仲感覺到淡淡嘅清甜味。湯裡有木耳,萵筍,鮮魷,午餐肉,蕃萵等等。 湯非常嘅鮮甜,魷魚好爽口,蕃茄湯又夾雜住鮮魷既鮮甜。呢個味道同我家鄉福建既海鮮湯味道相近,係溫暖,幸福既味道。見到有咁多顏色嘅配料,心情都變得好愉快。

兩個女人,盡最大既能力,撐住肚皮,都係食唔哂所有野,但係最好味既,三鮮鍋巴同四川涼麵都比我地掃得光光。

• 重慶口水雞
  • 招牌四川涼麵