2018-08-03 1418 瀏覽
香港川菜館真係好多,但好似四姐咁屹立咁多年嘅唔多見。 由我第一次食到現在已經多年了,餐單沒怎改, 味道依然。2人用餐可選2個涼菜,三個熱菜,亦會送一碟時,但冇包白飯,飲品,要另叫。涼菜我們點了夫妻肺片,涼拌木耳。雖然我們只得2人,但分量冇相應減少,都係咁大碟 夫妻肺片分量足,片片大而薄, 加上芹菜, 麻辣鮮香。 涼拌木耳加了大量薑絲, 爽口潤肺滋, 係非常有益涼菜。現在方面我哋叫咗個魚香茄子,泡椒嫩牛肉, 乾煸肥腸, 外加碗白飯。當中最美味係泡椒嫩牛肉, 牛肉鮮嫩,另外加咗大量西芹,泡椒, 唔單止牛肉嫩, 西芹都好美味,而且四姐嘅西芹全部都刨走筋, 一絲不苟。乾煸肥腸, 香酥可口, 因為辣椒同肥腸顏色太接近,一時以為已經食晒,叉叉又會有多一舊可食。魚香茄子砌塊, 加上泡椒,薑,蔥,蒜,呢味菜並不香辣, 反而帶辣,口感嫩滑,配飯一流。如果冇加其他食品,價錢就340,冇加一但只收現金, 呢個價位,完全fair.只收現金個人覺得一早講明,總好過越嚟越多餐廳 ,食完餐飯,過千蚊然後同你講卡機壞咗, 騙徒手法層出不窮。

夫妻肺片

涼拌木耳