為慶祝跟未婚妻二十九個月的紀念日,決定來這裡吃一個雞煲!餐廳位於京瑞廣場,有少少羅湖城的味道,但麻雀雖小,五臟俱全!近港鐵站的一面是一期,千萬不要走錯方向哦!這個商場,人流不太多,最旺場就是這個雞煲店!門口有個大大個招牌,豐鍋的豐字經過改造,變成打邊爐的圖示,大家千萬不要以為豆鍋是去錯地方哦!進到店鋪後,大約有十二張枱,晚飯時間計,人流很多!差不多有11張枱坐滿了客人!沒訂座的我不禁鬆了一口氣!甫坐下,店員便立刻介紹店鋪的招牌菜式,麻辣雞煲!為照顧客戶不同的需要,有分大辣、中辣、小辣、BB辣、走辣等不同程度的辣度!可以按照需要挑選!我地點了BB辣,店員會問我地BB辣食唔食到,因為呢度既BB辣等如外面的少辣,怕辣的還可以請廚房放少一點辣椒,十分貼心,抵讚!自助調味吧設置係走廊區,各種調味料也是適當地陳列!接下來,不同的菜式接連上台!雞煲遲遲未上場,原因是在自助調味吧旁邊即叫即整,這個跟外面的雞煲店不同,外面的要望住個煲等待熟,這裡的不是,出哂味之後才上台!一上台就已經可以開始食!終於可以開餐了!店員有提示我地要先食細舊既先!這裡的雞煲調得不錯,雞件大件,唔同出面果啲呃人雞雞煲店俾啲雞骨你
為慶祝跟未婚妻二十九個月的紀念日,決定來這裡吃一個雞煲

自助調味吧設置係走廊區,各種調味料也是適當地陳列!

終於可以開餐了!店員有提示我地要先食細舊既先!這裡的雞煲調得不錯,雞件大件,唔同出面果啲呃人雞雞煲店俾啲雞骨你,辣辣地,吃下去舔脷皊時候感到少少麻辣但吃下去好好味。
豐鍋招牌麻辣雞煲

同場也有麻辣鴨血,這裡的鴨血軟硬適中
,好好味,作為前菜,佢表現幾好,連我從來唔食鴨血的人都覺得好唔錯!
麻辣鴨血

之後見到呢度啲紫菜響玲好似好特別咁!
感覺都幾有特別,心想點解會有這個特色!聽店員說是自己炸的,難怪長瀨瀨,難怪咁大條!一條等名外面的2條!
紫菜響玲

打邊爐邊可以唔要肥牛肉!這裡的雪花牛肉幾好,唔好睇佢咁厚,但食落唔太銀,肉質鮮甜,吃去下有牛味!偶爾可能食到有些筋部,但同樣是一個特色!
頂級雪花肥牛

最後試了手打蝦丸!感覺也很不錯,很彈牙,大大粒!上面鋪滿了一層層蟹籽,挺名貴!
手打蝦丸

油默菜都尚算新鮮!至於飲品方面,好大杯,出面同一樣價錢只買到半杯,plum juice很解渴,十分適合打邊爐!
油麥菜

龍鳳檸樂+烏梅汁
最後,我挺喜歡這個店!雞煲來說是很滿足!
2023-05-22
豐鍋招牌麻辣雞煲