想當年「米走雞」仲未開分店嘅時候,我已經係長沙灣店嘅座上客,但反而有分店之後就只係幫襯過一次。天氣開始涼就想打邊爐,呢晚放工就同朋友去咗觀塘The Wave店食晚飯🥢。樓層面積好大,即使場地劃分兩間餐廳,座位數量都仍然好多。環境正正常常,衛生方面亦幾好,起碼地下唔濕同埋碟邊無痴笠笠👍🏻。餐廳以芝士雞煲起家🧀,不過朋友驚漏,所以呢日食咗麻辣雞煲。其實兩款招牌以外,仲有好多其他鍋底,例如皮蛋芫荽湯同沙嗲湯等。食物定價中等,但就係巨無霸份量,所以計番都抵😛。餐廳上菜速度快,所以所有嘢可以同一時間食。火焰麻辣雞煲($168/小),店員送上雞煲時,叫我哋唔好打開蓋,等佢焗一陣🍲,估計係因為落咗酒,免得揮發晒。因為咁樣先至可以等店員嚟撈汁點火時,做到火焰嘅效果🔥。🐔細雞煲超足料,雞件有好多件,件件都好滑,而且極少骨❌🦴(更加冇碎骨),啱晒我呢個懶人食。另外仲有好多配料,包括辣椒乾、洋蔥、中芹同芫荽,有呢啲食材令到雞煲更加香口。辣度有得揀,我只係揀咗一隻辣椒🌶️,點知愈食愈辣🥵,我頂唔順喇!!!幸好店員姐姐勁好人為我送上冰水,咁我先食得到落去咋,不過其實啲雞真係幾好食😋,入味兼肉嫩。⚠️留意番,唔食得辣
火焰麻辣雞煲
🐔細雞煲超足料,雞件有好多件,件件都好滑,而且極少骨❌🦴(更加冇碎骨),啱晒我呢個懶人食。另外仲有好多配料,包括辣椒乾、洋蔥、中芹同芫荽,有呢啲食材令到雞煲更加香口。辣度有得揀,我只係揀咗一隻辣椒🌶️,點知愈食愈辣🥵,我頂唔順喇!!!幸好店員姐姐勁好人為我送上冰水,咁我先食得到落去咋,不過其實啲雞真係幾好食😋,入味兼肉嫩。⚠️留意番,唔食得辣嘅人最多嗌半隻辣椒好喇。
特級雪花肥牛
特級雪花肥牛($158/小),我第一個反應係覺得餐廳係唔係畀錯碟大嘅我哋啊🤣。牛肉份量好多,每塊大大片亦夠厚,而且肥瘦比例適中,肉味又濃,推介!話時話,打邊爐邊少得牛肉㗎?
哈哈蝦中寶
哈哈蝦中寶($63/半份),我見個名咁特別就嗌嚟試下。原來係蝦膠包住原隻蝦🦐,上面再加啲蟹籽。無論蝦膠定蝦肉都同樣彈牙,口感好正,所以廿蚊一粒其實唔算貴!
哈哈蝦中寶
蝦中寶超大粒,比雞蛋🥚或者粟米更大隻,一啖一定食唔哂。
竹笙墨魚滑
竹笙墨魚滑($48/半份),竹笙入面包住墨魚滑🦑,組合好新奇!兩樣嘢我都鍾意食,依家簡直係一石二鳥。四條份量不多不少,啱啱好。
粟米
粟米($20/半份),半份粟米即係等同兩條左右🌽,粟米大大碌,如果斬細件啲就更佳。
生菜
生菜($24/半份),生菜大大碟,亦都洗得乾淨。但由於生菜太索湯會好辣,所以我無點食到😳。
竹蔗茅根
竹蔗茅根($68/壺),一壺可能有成一公升,四個人都應該夠飲,抵飲😛。幸好有嗌飲品,如果唔係我會辣到傻咗。除咗解辣之外,佢亦有清熱氣嘅功效。竹蔗茅根夠凍兼好飲,味道幾清甜,但又唔會甜到膩。
每人收$16醬油費🧂,店員一開始就會拎個調味架畀我哋自由揀取。
總括嚟講,米走雞真係好出色🤤,每一樣食物嘅質素都好有水準!$300人均消費唔係特別平,但呢度就真係畀足嘢你食,而且食材係靚料。依餐晚餐令人滿意,唯一可挑剔嘅地方就係通風一般,食完個身都幾大浸味🙈。
2020-11-24
特級雪花肥牛