2024-04-10 0 瀏覽
呢排成日要OT, 所以好多時都系外賣,食到厭曬。今日唔洗開會,所以收工決定同同事來吃好D!我地首選米走雞。🧣🧢我同事話呢間餐廳其實開業沒多久已經排曬長龍,證明品質有保證。/////👛👜特級雪花肥牛/////油花分佈細密均勻,口感軟嫩柔滑、肉汁豐富!/////蒙古羊肉片//////////熱辣辣嘅羊肉片,口感軟綿綿。霜降Prime牛板腱///// 🤣肉質勁彈牙,古五到可以做到甘惹味,第一次試已經愛上。/////海膽丸/////好容易熟,D汁系口度爆汁。/////茼蒿/////可以中和反肉質既油膩感。/////杞子花膠膠原鍋/////花膠好creamy好滋補。呢間鋪真系沒令人失望,唔怪得成日甘多人排隊都要食。
/////海膽丸/////好容易熟,D汁系口度爆汁。
/////茼蒿/////可以中和反肉質既油膩感。

呢間鋪真系沒令人失望,唔怪得成日甘多人排隊都要食。
2024-04-09 0 瀏覽
天氣寒冷,最好就係食火鍋,阿女同我都好鍾意去米走雞,佢哋真材實料,百食不厭惹味沙爹湯👈🏽我食過幾次,次次都keep到水準👍🏽每一次都係咁濃👍🏽用嚟打邊爐真係啱晒😁澳洲頂級和牛封門柳👈🏽好軟稳,肉質柔嫩,肉質比較彈牙,有牛味易咬,油花較少,味道極濃唔錯😍手打墨魚丸👈🏽每粒都雪白飽滿,淥完食落好彈牙,仲食到墨魚碎,保證真材實料,打邊爐一定要食手打係無錯既👈🏽韭菜餃👈🏽皮都算薄身之餘,質感亦微微煙韌彈牙,韭菜香濃惹味,色香味濃,淡淡既韭菜氣息迴旋在口中,讓人回味無窮🥰生菜🥬👈🏽大大碟,都洗得乾淨,生菜索埋啲湯好好味😋

生菜🥬👈🏽大大碟,都洗得乾淨,生菜索埋啲湯好好味😋

2024-04-09 0 瀏覽
平時我都系睇人地既食評多,自己很少真系寫出來,呢個蒜蓉トト蜆鍋同埋食物真系好抵食!要重點介紹呢個【手打五寶拼盤】組合,入面有豬肉丸,牛肉丸,蝦丸,墨魚丸,鯪魚丸。牛肉同埋豬肉補氣、補腎、墨魚丸同埋蝦丸滋補、養顏。【蒜蓉トト蜆鍋】蜆肉非常creamy,而且好乾淨,完全沒有沙。【鳳城水餃】水餃,水餃皮薄而滑嫩,內部餡料鮮美多汁,一嚐難忘。另外仲有菠菜餃,韭菜餃,雲吞,同埋M5和牛餃🍱 。【鵝腸】咬落去爽爽脆脆,浸落湯入面滋滋味味。【皇帝菜】色澤鮮豔,清爽解膩。我地都食得好飽,一致覺得呢間野可以再來食!

【鵝腸】咬落去爽爽脆脆,浸落湯入面滋滋味味。
【皇帝菜】色澤鮮豔,清爽解膩。

我地都食得好飽,一致覺得呢間野可以再來食!
2024-04-02 86 瀏覽
一家大細嚟到觀塘嘅米走雞食飯,呢間餐廳專食火鍋,有好多唔同湯底選擇,食物材料亦非常多,除咗食物之外仲有各種飲品,保證好味道。響鈴脆卜卜吸水力十足,放落去火鍋淥一陣,吸咗湯汁有好香嘅湯汁味,又食到響鈴脆卜卜嘅滋味,絕對係打邊爐一流嘅配搭!紫菜紫菜味道非常香,口感亦好豐富用嚟打邊爐真係第一次食,但係意外地非常特別又好好味下次如果有又要再咁樣食!手切霜降牛頸脊打邊爐點可以冇牛肉啊?呢一個手切嘅霜降牛頸脊,充滿脂肪又有肉,油脂香味十足,食落去肉甘香鬆化,切得薄薄哋放落去火鍋淥幾秒夾上嚟食滋味,完全鎖晒喺肉纖維入邊!惹味沙嗲湯沙嗲湯真心零舍惹味,有少少辣辣地又有極香嘅沙嗲味,配任何材料都非常搭,甜甜辣辣大人細路都食得。
手切霜降牛頸脊
惹味沙嗲湯
2024-04-02 51 瀏覽
最近天氣凍凍地,最適合圍埋一齊打邊爐👏🏻今晚老公同一班朋友一齊去左打邊爐🍲這陣子吃太多煎炸食物,所以今天決定走一個養生下火路線🤣點了藥膳滋補鍋湯底✌🏻湯底很清甜,喝後不只下火又滋潤,岩哂女士呀🤩朋友點了🐟脆鯇片🐟肉質嫩滑,魚鮮味又濃!份量足夠我地幾個人,好食!配埋湯底一啖食落去,把整個魚的鮮味更提升呢~再嚟🐮澳洲牛舌👏🏻牛舌厚薄適中,肉質有咬口而唔靭。清晰呈大理石般油花,肉質芳香兼有彈性,完全帶住牛味既濃郁,超喜歡💕木耳💓浸得剛剛好,唔會太淋身,咬落爽脆😚雜菇拼盤💕 一盤已經滿足晒中章食菇的人所有願望🥰份量夠大,性價比高,抵食!最後,加埋個烏冬。係稻庭烏冬啊💕💕平時喺出邊試過食到唔係稻庭烏冬架,而且係成個烏冬,唔係碎濕濕咁上。讚👍🏻食物質素係水準之上,服務很細心又親切!座位很寬鬆,必定會一再回訪之火鍋店!
最近天氣凍凍地,最適合圍埋一齊打邊爐👏🏻
今晚老公同一班朋友一齊去左打邊爐🍲
這陣子吃太多煎炸食物,所以今天決定走一個養生下火路線🤣
配埋湯底一啖食落去,把整個魚的鮮味更提升呢~
木耳💓浸得剛剛好,唔會太淋身,咬落爽脆😚
最後,加埋個烏冬。係稻庭烏冬啊💕💕

食物質素係水準之上,服務很細心又親切!
座位很寬鬆,必定會一再回訪之火鍋店!
2024-04-02 31 瀏覽
呢幾日天氣都跌到去個位數真係唔打邊爐唔得,但係偏偏呢幾日工作就係超級忙碌,所以就出咗去平時食雞煲嘅地方打邊爐。湯底叫咗蒜蓉トト蜆鍋,入邊真係有蜆肉,而且都冇咩沙的。湯入邊還有白蘿蔔,煮得耐啲都幾腍冇渣的!配料叫做鯪魚丸,其實就係魚肉,只不過整成一個球,魚肉都冇骨,可以啖啖肉咁食!另外,叫咗白鱔片,都幾大碟的,魚肉同樣都係無骨的,可以放心一片片咁樣食!牛肉就叫了霜降Prime 牛板腱,之前都有食過呢一款牛肉,牛肉味係相對比較濃厚的,牛肉油脂就相對比較多,好淋!再者,叫了一款小食凉拌五香牛肉,其實係牛腱,好香麻辣!
2024-04-02 16 瀏覽
一到冬天就很想吃火鍋,這次朋友相約在觀塘這間火鍋店相聚💠藥膳滋補鍋💠非常足料,淥野食之前飲左幾啖,有杞子帶出嘅甜味又有雞肉嘅鮮味👍🏽大家又可以按照個人口味加入唔同既火鍋料,到後期加嘅湯都唔會好鹹我幾中意😎💠手切霜降牛頸脊💠牛頸脊每一片都切得好平均,而且佢唔會太肥,但同時都都唔會太瘦,單睇啲雪花就知道係靚野😎好有口感,牛肉味好重,滾佢幾秒已經食得,點少少醬料已經好足夠😍💠M5和牛餃💠餃子頗大隻,餡料新鮮,M5和牛肉做既餡好飽滿,皮薄餡靚,味道濃郁🥰
一到冬天就很想吃火鍋,這次朋友相約在觀塘這間火鍋店相聚
💠藥膳滋補鍋💠
💠手切霜降牛頸脊💠
💠M5和牛餃💠
2024-04-02 13 瀏覽
▪️杞子花膠膠原鍋👩🏻見到湯底有花膠就二話不說話要呢一個湯底🫦果然湯底入面真係有一整塊花膠的👀而且湯底相對比較清淡再加上杞子感覺係幾養生的🤭▪️西班牙黑豚肉豬肉嘅肥肉部份唔算係好多🐷口感都係幾淋的豬肉味都唔會太重😙▪️午餐肉有冇人都係打邊爐要食午餐肉的😂個個人就係我了😆😆 雖然冇煎咗咁香口但就係好食😋▪️沙白蜆每一隻蜆都係不少的🤲🏻蜆肉都冇咩沙仲有少少鮮甜的🤍整體嘅蜆都冇咩沙所以真係幾好的👌🏻▪️哈哈蝦中寶就係蝦滑再加咗蟹籽🙌🏻口感會比平時嘅蝦滑更豐富😜都可以食到蝦肉喺入邊🦐
▪️杞子花膠膠原鍋
▪️西班牙黑豚肉
豬肉嘅肥肉部份唔算係好多🐷口感都係幾淋的豬肉味都唔會太重😙
▪️午餐肉
▪️沙白蜆

▪️哈哈蝦中寶
2024-04-02 9 瀏覽
男友生日同佢係米走雞打邊爐,餐廳係觀塘The wave,B1地鐵站行出去一直行幾分鐘就到,好方便。呢度個黃金芝士🧀雞🐓煲😋是這一餐的絕對亮點。雞肉的嫩滑搭配著濃郁的芝士醬汁,口感豐富而美味😋雞味和芝士味兩種味道都食到,唔會搶風頭,掂呀!芝士的香氣在煲中彌漫開來,讓我胃口大開。加湯之後,更加可以變成火鍋,一煲兩味,正呀!開伙美味指數🤤🤤🤤🤤🤤🤤🤤🤤🤤🤤🤤手打墨魚丸口感彈牙和風味十足,每一口都彷彿有隻墨魚在舌尖上跳躍。要打成咁有口感,味道又好味,絕不簡單,可見廚師手工製作的細膩感。美味指數🦑🦑🦑🦑🦑🦑🦑🦑🦑🦑霜降prime牛板腱,牛肉的肉質柔軟多汁,每一口都充滿了濃郁的牛肉香氣。板腱唔駛淥太耐程度剛剛好就夠,令牛肉保持它的原汁原味。美味指數🐂🐂🐂🐂🐂🐂🐂🐂🐂🐂特選花膠筒,花膠的質地柔軟,口感滑順,肉厚充滿膠質,帶有淡淡的海鮮味道。係時候為皮膚補充膠原啦!😆美味指數⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️韭菜餃充滿香氣,韭菜控絕對晏食。韭菜爽口,味道濃郁與肉餡配搭得完美無窮,餃皮又夠簿,饀料又夠多,正呀!美味指數🥟🥟🥟🥟🥟🥟🥟🥟
美味指數🤤🤤🤤🤤🤤🤤🤤🤤🤤🤤🤤
美味指數🦑🦑🦑🦑🦑🦑🦑🦑🦑🦑
美味指數🐂🐂🐂🐂🐂🐂🐂🐂🐂🐂
美味指數⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️
美味指數🥟🥟🥟🥟🥟🥟🥟🥟
2024-04-02 10 瀏覽
之前同同事去咗米走雞嘅旺角分店試過覺得好好食,原來觀塘都有分店,就同男朋友去咗試吓,兩間分店環境都超大,而且坐得好舒服!💜惹味沙爹湯💜我哋加左幾次水但個湯底都仲好濃郁!估計餐廳呢個沙爹湯真係落足料,所以加咗幾次水都完全唔會溝淡個沙嗲湯底,基本上落咩落去個湯底都係好食😋沙嗲味重之餘,仲唔會蓋過食材本身既鮮味💯💜澳洲頂級和牛封門柳💜哩個真係不得了,封門柳乃位於牛的橫膈膜的肌肉,肉質鬆軟,睇落好大件同埋好厚切,但係淥一陣好快已經熟,食落真係入口即化😍一D都唔覺得柴,同埋和牛質素都幾好,油香好重,肉味香濃💯

💜惹味沙爹湯💜
💜澳洲頂級和牛封門柳💜

2024-04-02 5 瀏覽
[天氣開始轉涼,最適合就系同親朋好友一齊食雞煲,如果食物既質素高,更加加分啊!] 【黃金芝士雞煲,結合了芝士的濃鬱和雞肉既惹味,同時仲有芫荽,西芹的清新,營造出一種獨特的風味組合。雞肉的滑嫩口感和特殊的香氣][手打五寶拼盤,入面包括有豬肉丸,牛肉丸,蝦丸,墨魚丸,同埋鯪魚丸等等,牛肉丸,肥瘦比例完美😍,口感一流。][脆鯇腩,👌口感豐富,帶有濃鬱的魚味,與湯底的滋味相得益彰,彈性和口感十分出色,好入味😝令人回味無窮。][手切霜降牛頸脊,牛肉鮮嫩和獨特的風味,手切處理的方式更加凸顯了肉質的韌性和口感,讓人一嚐難忘。][所有食物都好好食,每一淡都能帶來滿滿的滿足感和美味享受! 😉。]

2024-04-02 3 瀏覽
M 5和牛餃🥟🥟🥟🥟🥟🥟🥟🥟🐂🐂🐂🐂🐂🐂🐂超特別M 5和牛餃,餃皮入邊充滿牛肉,極濃郁的牛肉味,充滿牛肉汁,係我食過最有特色嘅餃子。非常推薦大家一定要食。菠菜餃🥟🥟🥟🥟🥟🥟🥟🥟🥬🥬🥬🥬🥬🥬🥬大大粒入邊包滿菠菜餡和肉餡,皮薄餡靚,一口咬落去肉汁就爆出嚟菠菜香味即刻喺鼻腔沖出來,美味到不得了!粟米🌽🌽🌽🌽🌽🌽🌽🌽🌽🌽🌽🌽🌽🌽🌽鮮甜又飽滿,多肉又多汁每一啖都係粟米嘅鮮甜味道,粟米需要比較長時間去煮熟,如果想食就記得早啲落啦!特級雪花肥牛🐂🐂🐂🐂🐂🐂🐂🐂🐂🐂🐂🐂🐂🐂🐂肥瘦均勻,牛肉雪花極之靚,分佈得非常好,牛肉味一路散落去喉嚨極之香,好味到停唔到口!四川麻辣湯🍲🍲🍲🍲🍲🍲🍲🍲🍲🍲🍲🍲🍲🍲🍲又麻又辣,麻香十足,真材實料絕無花假。
M 5和牛餃

特級雪花肥牛
🐂🐂🐂🐂🐂🐂🐂🐂🐂🐂🐂🐂🐂🐂🐂
四川麻辣湯
2024-04-02 3 瀏覽
話說今晚同朋友再次嚟到打邊爐,係我第3️⃣次嚟喇!呢度嘅食物真係好正!令我回頭再Jap😍今次我叫咗特級雪花肥牛同西班牙黑豚肉!呢兩款肉真係冇得挑剔!特級雪花肥牛肉質鮮嫩🐃入口即化,每一口都帶嚟一陣嘅肉香,真係令人陶醉!而西班牙黑豚肉🐽更加有層次感,肥而不膩,口感豐富,一口咬落去,肉味爆岀黎💥嗰啲豆卜外脆內軟,吸哂啲精華,一咬就噴出嚟,真係令人忍唔住要再食多幾個🔥手打豬肉丸都係值得一提👯‍♀️每一粒丸子都有彈牙嘅口感,肉汁十足,濃郁香口!一碟碟丸子出現喺桌上,真係令人垂涎三尺!👅四川麻辣湯底,真係夠辣夠味🌶️湯底麻麻辣辣,辣味濃郁,加上啲四川特色調味料,真係一口咬落去,辣到舌尖發麻,仲有陣陣麻麻麻嘅感覺!辣愛者一定要試下呢個湯底🫦整體上嚟講,食物新鮮美味,味道正宗,每一口都有驚喜!如果你哋食過一次,相信你哋都會回頭食!下次再嚟打邊爐,我一定會再揀呢度!👍

2024-04-02 4 瀏覽
最近天氣又轉冷,最好就係打邊爐,今次去了一家人氣很高的火鍋皮蛋芫茜湯➡️芫茜清香撲鼻,與最佳拍檔既皮蛋,又好味又下火😆呢個芫茜湯底比平時的食店較多料,滿满的芫茜,啱晒我呢個芫茜控😂手切霜降牛頸脊➡️講到食牛頸脊,呢間數一數二,睇下呢碟手切霜降牛頸脊,份量都唔小,肉色鮮亮唔在講,脂肪分佈好平均,厚薄大少岩岩好😁手打墨魚丸➡️夾落去淥既時候,感覺軟綿綿,但係淥熟放入口時,就感覺到無比彈牙😁仲食到好多墨魚粒係入面,食到好鮮既墨魚味!粟米係我既至愛
最近天氣又轉冷,最好就係打邊爐,今次去了一家人氣很高的火鍋

粟米
係我既至愛
2024-03-31 15 瀏覽
太耐冇食雞煲好想食雞煲,朋友就推薦我去食呢間幾出名嘅雞煲~一路都未聽過但原來身邊嘅朋友個個都識🌝係我跟唔上潮流🌚見佢枱面嘅餐紙落力介紹芝士雞煲就試吓啦,橫掂啲朋友都唔太食得辣😵咁就試吓新野啦🤭落左單之後,店員不斷過嚟友善咁提點我哋出去攞醬料🙏🏼不過食芝士雞煲點鼓油呢啲好似真係唔太夾。不過店員輪回咁叫我哋出去攞之下,我哋都出左去攞☺️點知原來每碟$20😂雞煲方面真係等得太耐,需時三十分鐘以上先可以上到枱,中間問過店員情況,佢話隻雞要炸😳🥶不過最後上枱嗰隻雞就唔似有炸過啦🫢