2023-12-18 16 瀏覽
行過大埔嘅一間餐廳,內裏香味四溢,實在忍唔住要入去試吓佢哋嘅招牌—水門雞飯。跟隨味蕾去嘅旅行咁,一碟碟香氣撲鼻嘅飯菜上嚟嘅時候,我已經先勝一籌。😍雞肉切塊,腍滑得嚟肉感飽滿,白滑得嚂心。重點係塊肉冇咁肥,無論老幼都啱食。攞筷子蘸嗰啲特製醬汁一夾,啖啖肉,食落去實在滿足到喊。飯粒軟硬適中,不過一D都唔油膩,對比其他地方嘅油飯,佢哋嘅真係鬼香!湯呢,溫暖又添味。蒸一蒸,滋味細膩,胡椒味恰到好處,輕輕提醒緊你「唔好浪費哦!」隨便一啜,真係好暖笠笠,教人回味無窮。至於配菜呢,酸香嘅泰式檸檬茶真係解膩到不得了!青瓜爽口,同雞肉嘅絕配,一清二鮮嘅滋味,真係唔食都唔得!我諗佢哋嘅食物唔單止係搭配得宜,更加係藏住一份心思同匠心。做得好,唔需要太多花巧術語去修飾,每一啖嘅味道,都係啱啱好嘅見證。總之食完之後,你都會心甘情願變身回頭客㗎!👌🤤